Forskningscirkeln för handledarna i aktionsforskning är igång. Tillsammans med forskare från Göteborgs universitet stärks uppdraget som lärspridare på förskolorna.
- Ska vi jobba på vetenskaplig grund måste vi utvecklas tillsammans, säger Lisa Johnsson, förskollärare på Derome förskola.
Lisa Jonsson, Linda Sjöwall och Anette Olin
Varje förskoleområde i Varbergs kommun har en handledare i aktionsforskning. När de idag träffas i en forskningscirkel, för att utbyta erfarenheter och stärka sina yrkesroller, diskuteras hur viktig aktionsforskningen har varit för det systematiska kvalitetsarbetet i förskolorna.
Annette Olin, lektor vid Göteborgs universitet, en av tre som håller i forskningscirkeln, menar att det handlar om hållbar skolutveckling. Tidigare var förskolorna i Varberg egna öar men nu, tack vare aktionsforskningen, har de blivit ett enat fastland.
- Jag vet ingen annan kommun som har arbetat med aktionsforskning så länge och förankrat det så väl på alla förskolor. Jag upplever att förskollärarna i Varberg pratar samma språk, har förståelse för att alla behöver bidra och att det är ett gemensamt arbete.
Linda Sjöwall, förstelärare på Ugglan I Ur och Skur, har varit med sedan aktionsforskningen påbörjades i Varberg 2007. När barn- och utbildningsförvaltningen för två år sedan beslutade om en kommunövergripande riktning för aktionsforskning menar Linda Sjöwall att arbetet fick en väldig fart.
- Det satsas långsiktigt på det kollegiala lärandet. Att våra förskolechefer dessutom har gått samma utbildning är en stor fördel eftersom de nu kan leda och stötta i processerna.
Under utbildningstillfällena kommer forskarna och handledarna bland annat att reflektera och analysera vetenskapliga perspektiv. Moment i undervisningen, hämtade ur förskolornas praktik, lyfts fram för dialog och fördjupar kunskapen. Praktiken blir därmed även beprövad. Linda Sjöwall beskriver fördelarna med aktionsforskning utifrån förskolans helhetsuppdrag och förklarar att innehållet i forskningscirklarna kan appliceras på samtliga delar av uppdraget. Lisa Johnsson håller med, och lyfter kontinuiteten som framgångsfaktor för i aktionsforskningen i Varberg.
- Det kollegiala lärandet har egentligen alltid varit en självklarhet i förskolan. Däremot saknades det tidigare ett systematiskt arbetssätt, säger Lisa Johnsson. Kompetensen höjs i hela arbetslaget tack vare forskarcirkeln.
Linda Sjöwall och Lisa Johnsson är stolta över att det satsas långsiktigt på fortutbildning inom det systematiska kvalitetsarbetet och att det ger resultat.
- Det tror fanken att det ger resultat när man satsar på alla förskolor, avslutar de spontant och återgår till dagens agenda för bästa möjliga möte för lärande.
Fortbildning pågår!