Sök

Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.
2022-05-05

Ett samhälle slöt upp för elevers valkompetens – igen!

Fronta, duka och montera. Under gårdagens interaktiva MOA-mässa hade åttondeklassarna fullt upp med att testa på olika arbetsuppgifter.

- Det tog inte många minuter innan alla mina elever var inne i en yrkesvärld, det finns mycket som lockar eleverna i år, säger Jennie Ottosson, lärare på Håstensskolan.

Anna Rhedin och Nina Helgesson

Anna Rhedin och Nina Helgesson

För andra gången arrangerades igår MOA-mässan, den interaktiva yrkesmässan för årskurs åtta. Under tre pass hann totalt 650 elever gå igenom de 15 olika yrkesvärldarna. De fick bland annat testa på att montera och demontera en bilmotor, laga tänder, livrädda, svetsa med hjälp av VR-glasögon, testa brandmännens uniformer, sätta priser i matbutik, snickra, duka, programmera och bädda.

- Det här är ju jättehäftigt! Vilken möjlighet för eleverna, jag har bara positivt att säga. För de elever som inte har bestämt vad de ska välja till gymnasiet så kan denna dag vara avgörande, säger Josefine Press, lärare på Hagaskolan.

- Vi har inför denna dag gått igenom världarna och branscherna så de vet vad som finns och även vart de helst vill gå, och alla verkar vara i gång. Där har vi några tjejer i klassen, de testar på livet som brandmän, fyller kollegan Tore Ruthér i.

50 olika branscher på plats

100 minuter. Så lång tid hade eleverna på mässgolvet. Under denna tid träffade de representanter från drygt 120 olika yrken och fick på så vis möjlighet att inhämta förståelse för vilken nivå av yrkeskunnande som krävs för olika yrken samt vilka vägar som kan leda dit. Nytt för i år var också att eleverna kunde söka både prao och sommarjobb på plats.

- Alla mina elever har skrivit både cv och personligt brev på svenskan. Mässan blir lättare för eleverna att greppa när vi, förutom yrkesval, även pratar om prao, sommarjobb och gymnasieval. Alltså vad som händer i en snar framtid för dem, menar Terry Kindblom, lärare på Håstensskolan.

Vem har vilket yrke?

Gissa vem som har vilket yrke?

Mötesplats för skola- arbetsliv

Kommunala, privata, statliga och regionala arbetsgivare samarbetade i de uppbyggda världarna på mässgolvet för att tillsammans bredda elevernas kunskap om yrken och arbetsmarknad.

- Syftet med mässan är att stärka elevers valkompetens och förutsättningar för vidare studier och yrkesval och det är precis det som sker här. Eleverna rustas inför framtiden och stärker både motivation och kompetens, genom möjligheten att se och testa på yrken från 50 olika branscher. Mässan är även ett bevis på ett lyckat samarbete med våra SKAL-företag och medskapare. Utan dem, ingen mässa. Vi är otroligt glada för denna mötesplats mellan skola- arbetsliv, säger Carina Uvenfeldt, förvaltningschef på förskole- och grundskoleförvaltningen.

Motivationshöjande för eleverna

Lärarna Anna Rhedin och Nina Helgesson arbetar på Trönningeskola och var med på MOA-mässan även för tre år sedan.

- Vi tyckte att det var bra då men det är ännu bättre idag. Mässan har behållit det bästa och utvecklat det som önskades då. Bland annat är tydligheten mycket bättre i år. Det är lättare för eleverna att navigera. Sedan har eleverna fått en jättebra introduktion av mässgeneralerna Viktoria Struxsjö och Malin Wallman i förhand, säger Nina Helgesson.

- Positivt är även att yrkesföreträdarna verkligen känns anpassade till målgruppen och skickliga på att få med dem in i de olika världarna för att testa på saker. Allt är på elevernas nivå och det gör att det blir motivationshöjande, säger Anna Rhedin.

De är även positiva till att eleverna får testa på och uppleva de olika yrkena istället för den mer traditionella formen för mässor med klassiska montrar och ren informationsöverföring.

- Det här blir verkligen hands on och det är toppen. Jag känner bara ”Mer, mer, mer!” sådana här tillfällen. Det ger otroligt mycket, för oss alla, säger Nina Helgesson.

Frida Eckegren Serholt
Pedagog Varberg

ikon

Senaste nyheterna