Sök

Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.
2021-04-21

Lena Eliasson vinnande förebild för jämställdhet

Lena Eliasson, kurator på Bosgårdsskolan i Varberg, är en av tolv vinnare i kampanjen ”Kvinnor som är goda förebilder i Halland”, som Länsstyrelsen har tagit initiativ till.
- Det känns hedrande såklart. Jag blev väldigt överraskad och något generad, vi är ju en hel grupp som jobbar för detta på skolan, säger Lena.

Lena Eliasson och Sandra Snödahl

Lena Eliasson, vinnande förebild, och Sandra Snödahl, kollega som nominerat

Länsstyrelsen i Hallands län presenterade tidigare i våras en nomineringskampanj för att uppmärksamma internationella kvinnodagen 2021. Av de 100 nomineringar på kvinnor som på olika sätt arbetar för ett jämställt Halland valdes tolv vinnare ut. En av dem blev Lena Eliasson, som nu med stolthet kan bära vinsten ”Felicias smycke” runt halsen.
- Budskapet med smycket är att lyfta fram kvinnors rättigheter i samhället, berättar Lena.

Driver skolans värdegrundsarbete framåt

Efter att ha varit på första träffen med HBTQ-gruppen under hösten drev Lena på att värdegrundsarbetet ska fortsätta och utvecklas över hela F-9 på Bosgårdsskolan, Spannarp och Sibbarps skolor. Hon vann gehör och utöver Lena jobbar nu fem pedagoger, två värdegrundspedagoger och en skolsköterska med normkritik i en gemensam grupp.
- Normkritiska gruppen träffas kontinuerligt en gång i månaden. Tillsammans gör vi uppgifter som vi hoppas kunna förmedla till våra skolor. Viktigast är att vi börjar uppmärksamma oss på hur vi gör, skriver eller talar, berättar Lena.

Sandra Snödahl är värdegrundspedagog på Bosgårdsskolan, och tycker verkligen att Lena skall få synas och höras för sitt arbete.
- Lena är fantastisk och hon gör stor skillnad för hur vi skall bedriva arbetet kring likabehandlingsfrågorna. Hon är en stark förebild och med sin erfarenhet och klokskap sammansvetsar hon oss, och med värme, styrka och stor humor smittar hon av sig vidare.

Juryns motivering

”Lena Eliasson, skolkurator på Bosgårdsskolan i Varberg, är en stark, klok och trygg kvinnlig förebild som kryddar och smittar av sig med glädje och massvis av humor. Lena hjälper till att driva skolans värdegrundsarbete framåt och hon ser, bekräftar och finns där för eleverna på skolan varje dag.”

Nomineringskampanj ”Kvinnor som är goda förebilder i Halland”

Länsstyrelsen i Hallands län tog för ett tag sedan initiativ till en nomineringskampanj för att uppmärksamma internationella kvinnodagen 2021: ”Kvinnor som är goda förebilder i Halland”. Kriterierna var:

Någon som på olika sätt arbetar för:

  • kvinnors rätt till sin egen kropp, trygghet och självkänsla
  • kvinnors rätt i samhället. Rätt till lika arbetsvillkor, lika lön, lika skolgång. Det kan vara en privatperson, en kollega på arbetsplatsen eller i någon förening.

Camilla Tegebäck

ikon

Senaste nyheterna