Sök

2022-05-24

Välkommen till nybyggda Bua förskola

Ljus, inspirerande och välkomnande. På Bua förskola, Varbergs kommuns nyaste förskola, trivs både pedagoger och barn.
- Vi är stolta över vår fina förskola, säger rektor Lena Dahl.

Lena Dahl

Den 10 januari började 63 förväntansfulla barn på nya Bua förskola. Inför julledigheten sa de hejdå till Applagårdens förskola för att inför terminsstart börja i nya lokaler. Lokaler som både rektor och personal haft en hel del att säga till om.

- Vi har varit med ända sedan den första ritningen kom och under hela processen. Jag har lärt mig massor längst resans gång, berättar Lena Dahl.

Många fördelar med förskolan

Förskolan, som har plats för 80 barn, är indelad i fyra hemvister. Två för de yngre barnen och två för de äldre barnen. Lokalerna är ljusa, stora och inspirerande.

- Samarbetet med Varbergs Fastighets AB och Trabea Bygg AB har fungerat jättebra. Dialogen mellan de olika professionerna är viktig och jag som har den pedagogiska blicken har kunnat se på ritningar vad som funkar och inte utifrån verksamhetens perspektiv. Jag var skeptisk till vår långsmala matsal till en början men det har visat sig bli hur bra som helst. En avlång matsal ger ett lugn i rummet.

Lena Dahl ser många fördelar med nya Bua förskola. Hon berättar om ett nytt tillagningskök (som de delar med Bua skola), närheten till skola, att den administrativa delen är en trappa upp, vinsten med att alla barn är på samma plan och att hon själv numera har sitt kontor i huset.

- För mig som rektor är det en stor vinst att sitta nära verksamheten. Det gör att snabba beslut kan tas och frågor besvaras direkt. Det underlättat såklart även för personalen. Har vi haft svårt att få tag på vikarie så har det även hänt att jag har hoppat in i barngruppen. Jag har jobbat som förskollärare i 15 år så det är bara kul att kunna göra det.

Bua förskola

Inspirerande lärmiljöer

Barn och personal har nu haft ett knappt halvår att bo in sig. Det mesta har kommit på plats, endast skyltar och några möbler saknas.

- Vi lämnade en gammal mörk 70-tals förskola med små rum och kom till en förskola med så mycket fler möjligheter. Här kan vi skapa mer inspirerande lärmiljöer och rum i rummen på ett annat sätt än vad vi kunnat tidigare, menar förskolläraren Maria Naessén.

Hon berättar att de under byggtiden besökt förskolan regelbundet och nu under våren har de besökt den gamla förskolan, Applagårdens förskola, ibland.

- Det blir som lite bearbetning för dem. Tryggheten är det viktigaste och barnen har varit delaktiga under hela resan, säger hon.

Lena Dahl och Maria Naessén är eniga om att förskolan blev precis så bra som de hoppats på.

- Vi är glada över att vi fått ha så pass stort inflytande i processen. Vi har tyckt till om färger, rummens placering och fått igenom flera av våra förslag. Tack vare det så känns det verkligen som vår förskola och nu vill vi visa upp den för alla som är intresserade.

 

Frida Eckegren Serholt
pedagogvarberg@varberg.se

ikon

Senaste nyheterna