Sök

2022-05-03

Världsläget engagerar elever i Varberg

Att springa för de drabbade barnen i Ukraina kändes självklart. När Väröbackaskolan arrangerade årets vårjogg var engagemanget stort.

- Elever som i vanliga fall inte gärna gör en lång sträcka sprang helhjärtat för att visa sitt stöd. Det var en fantastisk förmiddag, säger Fatmir Rexhaj, idrottslärare på Väröbackaskolan.

Barn som springer på Väröbackaskolan

Att följa det som sker i omvärlden är en naturlig och självklar del av att undervisa elever och att elever utbildas. När kriget i Ukraina, för drygt två månader sedan, bröt ut uppstod frågor och funderingar hos såväl elever som lärare. Krig kom plötsligt nära vardagen i Varberg och på bland annat Väröbackaskolan ville man på något sätt göra något för att visa engagemang och stöd till det ukrainska folket.

- Det var mycket oro hos eleverna, framför allt när kriget bröt ut. Vi har försökt lyssna in och sedan lugna och trygga eleverna, berättar Lillemor Stenkil, biträdande rektor och specialpedagog på Väröbackaskolan.

- Eleverna utryckte tidigt att de ville göra något för de drabbade barnen i kriget. Jag har själv flytt från svårigheter och krig och förstår hur mycket det lilla kan betyda på plats. Hjälpen är otroligt viktig. Att på något sätt bidra kändes självklart och därför föreslog jag för skolledningen att vi i samband med vårjoggen skulle samla in pengar till barnen i Ukraina, berättar Fatmir Rexhaj.

Lillemor Stenkil och Fatmir Rexhaj

Lillemor Stenkil och Fatmir Rexhaj

Samlade in 23 000 kronor

Sagt och gjort. En härlig vårdag stod elever och personal uppställda på skolgården och sprang och joggade, 3 kilometer, i välgörenhetens namn.

- Vi samlade in 23 000 kronor som vi via Rädda Barnen nu bidrar med. Det känns givetvis bra att kunna bidra med något positivt för att motverka de onda handlingarna som sker i världen just nu. Det blir ett symbolvärde. Att även bryta schemat och ha en gemensam aktivitet betyder mycket för samanhållningen på skolan, menar Lillemor Stenkil.

Sprang helhjärtat

Under vårjoggen var det ett stort engagemang hos eleverna och Fatmir Rexhaj berättar att elever som i vanliga fall inte gillar att spinga nu gjorde det helhjärtat.

- De sprang för något som kändes viktigt för dem. Att kunna använda rörelse till att hjälpa människor är fantastiskt. Vi kraftsamlades i idrottsrörelse och fick en fin dag tillsammans samtidigt som vi kunde hjälpa andra. Jag hoppas att alla som har möjlighet försöker hjälpa till. Hjälpen behövs fortfarande även om det inte pratas lika mycket om kriget längre.

Frida Eckegren Serholt
Pedagog Varberg

ikon

Senaste nyheterna