Sök

Det här inlägget är äldre än tre år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2018-08-29

Hallå där! – Nästa vecka är det dags för Barnfestivalen!

För ett år sedan startades arbetet med Barnfestivalen. Nästan 300 barn fick frågan vad en riktigt bra festival ska vara och utifrån dessa svar så har en fyra dagar lång festival satts ihop. Till grund för hela Barnfestivalen ligger FNs barnkonvention som bland annat säger att alla barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Under torsdagen och fredagen hålls det även seminarier för pedagoger i kommunen.

Hallå där! - Anna Mattisson, projektledare för Barnfestivalen!

Vad är Barnfestivalen?

- Barnfestivalen är en fyra dagar lång, lekfull, färgglad och familjevänlig festival med fokus på barn mellan noll och tolv år. Festivalen bygger på barns egna önskningar. I höstas intervjuades nästan 300 barn om hur en riktigt bra festival ska vara. Sedan dess har Varbergs kommun arbetat för att skapa den drömfestivalen, i samarbete med Region Halland och en rad lokala föreningar och företag. Förutom att det ska bli en riktigt rolig fest ska Barnfestivalen lyfta fram FNs barnkonvention, som riksdagen nyligen beslutat ska bli lag i Sverige. Festivalen blir ett sätt att se hur verksamheten kan ta in barnens röster på ett tydligt och konkret sätt i beslutsprocesser som berör dem.
Under torsdagen och fredagen sker firandet ute i skolor och förskolor, med program som de enheter som vill delta själva hittat på. Vi kommer också att försöka slå världsrekord i dansstopp. På lördagen firas det för fullt, först på kommunens mindre orter, sedan inne i Varberg. På söndagen avslutas festligheterna med ett stort disco i hamnen i Varberg.
För vuxna som arbetar med barn och kultur kommer det dessutom att erbjudas ett välfyllt seminarieprogram under torsdagen och fredagen.

Berätta mer om seminarieprogrammen!

- På torsdagen och fredagen kommer en lång rad seminarier, workshops och föreläsningar att erbjudas för pedagoger och andra som arbetar med barn och kultur. På www.varberg.se/barnfestival kan du läsa mer om de olika programpunkterna (kika under fliken "seminarieprogram" på vänstra sidan). Dessutom kommer vi att hålla en liten specialfest för kommunens kulturombud för att tacka lite extra för det fantastiska jobb de gör!

Hur har ni tänkt när ni satt ihop seminarieprogrammet?

- Vissa, som Slöjd i Halland, har själva satt ihop sin konferens. Andra programpunkter passade in naturligt, som Mötesplats barnkultur/Skavet som sker kontinuerligt och där Region Halland valde att lägga den under Barnfestivalen. Varbergs kommuns programpunkter på fredagen berör alla de verksamheter vi jobbar med och som kan kopplas till skolan.

Finns det någon föreläsning som du kan rekommendera för pedagoger?

- Under torsdagen håller Region Halland en konferens på Kulturhuset Komedianten med en lång rad föreläsningar som kommer att bli spännande. Bland annat kommer barnrättsstrategen Åsa Ekman, som ligger bakom mycket av förarbetet till Barnfestivalen, att komma och prata om barnkonventionen och Barnfestivalen. Under konferensen kommer också slöjd som uttrycksmedel för barn att belysas på olika sätt. Senare på dagen kommer Joanna Rubin Dranger, professor på Konstfack, serietecknare och bilderbokskapare, att prata om stereotypa bilder och visuell makt. Det kommer också att bli superintressant.
På fredagen kommer Giovanna Conforto från The Italian Storytelling Centre i Italien på besök för att bland annat prata om hur de arbetat med storytelling i skolan, tätt följd av den italienska skådespelaren Bruno Cappagli som ska berätta om sitt arbete med teater och utsatta barn i olika delar av världen. För att bara nämna några punkter.
Som avslutning på fredagen hålls en seminarieeftermiddag om film och hur det går att använda sig av filmskapande i undervisningen.

Behöver man anmäla sig? Hur gör man?

- Ja, de flesta programpunkter kräver anmälan. För att göra detta går du in på www.varberg.se/barnfestival, kikar under fliken seminarieprogram, klickar på det du är intresserad av att delta i och följer anvisningarna.  

Vad finns det mer att göra under festivalen?

- Allt...! Ta med dig ett gäng barn och upplev festivalen tillsammans med dem! Här finns allt från dansworkshops, agility, hoppborgar och parkour till Youtuberbesök, gratis sockervadd, en tivolivärld och sjöjungfrufest. Det finns roliga saker för alla oavsett funktionsvariationer, språksvårigheter och liknande och allt är gratis för barnen (det mesta för vuxna också). 

Till sist, vad har du för förväntningar på festivalen?

- Det kommer att bli storslaget! Barnen har lämnat in massor av bra idéer och så många vuxna har engagerat sig för att skapa barnens drömfestival, det är helt vackert att se.
Kika på programmet som ligger uppe på kommunens hemsida! Förhoppningsvis kommer festivalen att återkomma varannat år. 

Frida Eckegren Serholt
 

ikon

Senaste nyheterna