Sök

Det här inlägget är äldre än tre år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2017-05-19

Temat ger dem arbetsglädje

De vill att alla elever ska känna sig inkluderade och ha förståelse för sin omvärld. Med temat ”Olika är bra” hoppas lärarna Hanna Jönsson och Anette Bengtsson kunna ge eleverna de verktyg de behöver för att bli goda världsmedborgare.
- Vårt mål är att ingen elev i kommunen ska gå ur skolan utan kunskapen om att olika är något bra, säger de

Hanna Jönsson och Anette Bengtsson arbetar med ett viktigt tema.

Hanna Jönsson och Anette Bengtsson arbetar med ett viktigt tema.

Temat ”Olika är bra” startade för tre år sedan när Hanna Jönsson och Anette Bengtsson fick en gemensam förskoleklass på Bläshammar skola. De upptäckte tidigt att förståelse, medmänsklighet och inkludering låg dem båda varmt om hjärtat.

- Vi är alla olika och det finns inga rätt och fel. Det vill vi att våra elever ska få kunskap om redan när de börjar hos oss och sedan hoppas vi att den kunskapen utvecklas i takt med att de blir äldre, menar förskolläraren Anette Bengtsson.

Temat genomsyrar hela undervisningen och de har även en eftermiddag i veckan då de bara arbetar med ”Olika är bra”. Då kan de läsa böcker, titta på film, diskutera saker som hänt, bjuda in en gäst eller göra olika övningar. De samarbetar även med kulturskolan där de får lära sig musik och dans från olika länder.

- Sexåringar är både nyfikna och vetgiriga. De vill lära sig och de vill förstå hur saker fungerar och varför någon beter sig eller ser ut på ett visst sätt. För att kunna svara dem eller hjälpa till att hitta ett svar så måste vi självklart också vara intresserade av det här, vilket vi verkligen är, säger Anette Bengtsson.

- Oh ja, vi tycker det här temat är minst lika kul som dem. Temat är vår drivkraft som ger oss lust till att bli ännu bättre i vår roll som lärare, fyller grundskolläraren Hanna Jönsson i.

De berättar om vikten av att börja prata om inkludering, konfliktlösning och att förebygga främlingsfientlighet tidigt i skolan.

- Om vi inte diskuterar dessa viktiga frågor med eleverna så finns det en risk att oförståelse och okunskap tar över och det är aldrig bra. Vi vill ge våra elever de bästa förutsättningarna att bli goda världsmedborgare. Kunskap genererar i förståelse, menar de.

För tre år sedan gick det en elev i klassen som bodde på ett asylboende. Då hade klassen kontakt med boendet och elevens familj.
- Vi kan lära så mycket av eleverna. Eleven kunde inte svenska och klasskompisarna förstod direkt att de var tvungna att kommunicera på annat vis, de fick peka, rita och visa. När vi behövde kontakta föräldrarna så gjorde vi likadant. Efter ett par besök på asylboendet så hade vi fått nya vänner. Nu har vi både firat jul och påsk ihop. Att vara öppen för att olika är bra ger så mycket tillbaka.

För lärarna så har temat verkligen inspirerat dem. De känner att de utvecklas varje dag och att temat ger dem lust.
- Nu arbetar hela vår skola med temat på ett eller annat sätt. Men vi skulle vilja lyfta vårt tema ännu högre. Vi vet att många skolor i kommunen arbetar med det här och vi skulle gärna vilja ha kontakt med dem så att vi kan arbeta kollegialt för att utveckla vårt tema, säger de.

Hör av dig till Anette Bengtsson och Hanna Jönsson på Bläshammar skola om du vill veta mer om temat ”Olika är bra”.

Vill du tipsa om ett tema eller projekt på din skola eller förskola är du varmt välkommen att maila till Pedagog Varberg.

Läs även del två i vårt tema om flexteam - De har kommunens äldsta flexteam.

Frida Eckegren Serholt

ikon

Senaste nyheterna