varningsikon

2024-02-26

Uppdatering av varberg.se den 27 februari

Tisdagen den 27 februari kan det stundtals vara svårt att nå varberg.se och våra andra webbplatser på grund av att vi lanserar en ny version av vår webbplats. Vi ber om ursäkt för eventuellt besvär detta orsakar.

Läs mer om Uppdatering av varberg.se den 27 februari

Sök

Naturområden, naturreservat

Varbergs kommun har en variationsrik natur som erbjuder många spännande upplevelser för den naturintresserade. Från havsbandets strandängar, klippor och sandstränder, till det kuperade skogslandskapet med sina sjöar och vattendrag i öster. Besök gärna våra naturområden och naturreservat under olika årstider. Tänk på att visa hänsyn mot människor, djur och växter.

Olika naturreservat

Länsstyrelsen ansvarar för naturreservaten och du hittar en förteckning över alla naturreservaten på deras hemsida. I Varbergskartan kan du se var de olika naturreservaten finns runt om i kommunen.

Naturreservat i Varbergs kommun (lansstyrelsen.se) Länk till annan webbplats.

Naturreservat i Varbergskartan Länk till annan webbplats.

Populära besöksmål

Två populära besöksmål i Varbergs kommun är Getteröns fågelreservat och Åkulla bokskogar.

Getteröns fågelreservat är en av Sveriges fågelrikaste och arttätaste fågellokaler och tillsammans med Naturum Getterön ett populärt besöksmål i Varberg. I nära anslutning till naturreservatet ligger kommunens nya naturområde Fågelbacka, som byggts ovanpå Lassabackadeponin.

Naturum Getterön Länk till annan webbplats.

Varbergs ornitologiska förening Länk till annan webbplats.

Lassabackadeponin blir Fågelbacka

Åkulla bokskogar är ett femtio kvadratkilometer stort bokskogsområde i Varbergs och Falkenbergs kommuner. Här finns det mesta: vandringsleder, badplatser, skidspår, kaféer, restauranger och boende. Ett paradis för dig som vill njuta av natur och friluftsliv.

Åkulla Bokskogar Länk till annan webbplats.

Åkulla bokskogar | Länsstyrelsen Halland (lansstyrelsen.se) Länk till annan webbplats.

Naturkartan

Naturkartan är en webbaserad tjänst som gör det möjligt för dig att snabbt och enkelt få en överblick över friluftslivet i Varbergs kommun.

Vi prenumererar på tjänsten Naturkartan och ritar löpande ut vandringsleder, busshållplatser, vindskydd och ridleder med mera på kartan. Då flertalet andra kommuner och organisationer gör detsamma skapas en lättillgänglig och överskådlig bild av friluftslivet runt om i landet.

Naturkartan kan besökas via webbplatsen eller genom att ladda ner appen Naturkartan:

naturkartan.se Länk till annan webbplats.

Ladda ner appen från Appstore Länk till annan webbplats. eller Google Play Länk till annan webbplats..

Skicka gärna in förslag på vad tycker ska vara med på kartan. Detta gör du enklast genom e-post till friluftskoordinator Sebastian Larsson: sebastian.larsson2@varberg.se.

Upplev naturen under året

I foldern Upplev naturen har vi samlat aktiviteter där representanter från olika lokala föreningar guidar dig runt i Varbergs kommuns vackra natur. Från mars till oktober kan du följa med på utflykter och lära dig mer om bland annat fåglar, svampar, blommor, stenar och historia. Aktiviteterna är oftast gratis och öppna för alla. Klä dig efter väder, packa en ryggsäck med fika och följ med ut i naturen!

Upplev naturen Pdf, 137.1 kB.

Foldern är framtagen och utgiven genom ett samarbete mellan Varbergs kommun, Studiefrämjandet Halland Länk till annan webbplats., Naturum Getterön Länk till annan webbplats. samt lokala föreningar med anknytning till natur och miljö.

ikon

Kontakta oss

Kommunekolog

Varberg direkt: 0340 - 880 00

varbergdirekt@varberg.se

 

Friluftskoordinator

Sebastian Larsson

sebastian.larsson2@varberg.se

Självservice & blanketter