varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

Illustration av någon som snorklar.

Illustration: Treativ

Stränder och badplatser

Badsugen? Här hittar du smått och gott om våra kommunala stränder och badplatser, hur vi sköter strandstädning och vilka regler som regler. Vi tipsar även om Fästningsbadet, bryggor, våra tillgängliga bad och hur du kan bada säkert.

Varbergs kommun har drygt 100 km kustlinje från Björkäng i söder till Stråvalla i norr. Utöver de kommunala badstränderna finns det också många andra stränder, klippor och enskilda små vikar, och dessutom tre stycken insjöbad.

Tänk på att hålla avstånd när du besöker våra stränder och badplatser i sommar!

Hitta badplatser

De kommunala badplatserna ser olika ut och passar olika behov. I kartan över kommunala badplatserlänk till annan webbplats hittar du informtion om vad stränderna är utrustade med gällande exempelvis toalett, dusch och parkering.

Två av Varbergs mest populära stränder, Kåsa och Apelviken, kan ha förrädiska strömmar vid blåst. Kolla gärna in:
Tips på hur du badar och simmar säkert.

Fästningsbadet

Fästningsbadet ute på Fästningspiren erbjuder både lugnt solbad samt hopp och lek på djupt vatten. Badet är utrustat med bland annat soldäck, badbrygga och hopptorn. Föräldraansvar råder alltid.

Hundbad

Vid Getteröns 3:e vik, är du välkommen att ta med din hund och bada. Utanför toaletten finns en slang om du vill duscha av din hund. På andra kommunal stränder är hundar inte tillåtna under perioden 1 maj – 31 augusti. Vi har även annan nyttig info till dig som hundägare.  ​

Tillgänglighet

Barnens brygga och femte vik på Gettterön är badplatser med brygga med ramp ned i vattnet. Mer information om dom finns på Tillgänglighet vid våra stränder.

Snorkelled

Under de utplacerade bojarna på första vik på Getterön finns det spännande läsningPDF (pdf, 2.4 MB) under vattnet för den som vill lära sig mer om livet i havet. Snorkelleden är också en möjlighet att visa på vikten av att vi alla är rädda om miljön i havet. För att kunna snorkla krävs att man är simkunnig. De vita bojarna är placerade på grunt vatten medan de röda är placerade på djupare vatten.

Ordningsföreskrifter

På alla kommunala badplatser gäller ordningsföreskrifter. Några grundläggande regler är bland annat:

  • bilkörning på strand är ej tillåten
  • hundar är inte tillåtna på ständerna under tiden 1 maj – 31 augusti
  • ridning är inte tillåten på stränderna under tiden 1 maj – 31 augusti
  • camping är inte tillåten på offentlig plats eller på och i anslutning till stränder
  • undvik användning av engångsgrillar direkt på gräsmatta eller berg

Allmänna lokala ordningsföreskrifterPDF (pdf, 702 kB)

Rökning undanbedes på våra kommunala badplatser.

Skötsel och strandstädning

Hamn- och gatuförvaltningen ansvarar för skötseln av de kommunala badstränderna. Kommunens BadplatsriktlinjePDF (pdf, 15.3 MB) fungerar som vägledning och planeringsunderlag för vid utveckling och skötsel. Strandstädning och tångrensning görs under perioden 15 maj – 15 september. Följande stränder städas enligt rullande schema:

Barnens badstrand, Lilla Apelviken Kåsa, Apelviken, Södra näs, Björkäng, Bua (Krogsta & Båle) Gamla köpstad (Kagabäcksviken) Träslövsläge, Espevik, Bua (Sanddamm & Videberg), Stråvalla, Getterön (1:a, 4:e & 5:e vik) Lilla Apelviken Kåsa, Kärra Norra, Kärra Södra.

Ett antal av de kommunala badplatserna är utrustade med bryggor och trappor vilka normalt ligger i från 15 maj - 15 september.

Kustkartan

Läs mer om havsstränder och insjöstränder på kustkartanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som visar hela Hallands havsbadplatser.

Synpunkter eller felanmälan?

Vi har en e-tjänst för synpunkterlänk till annan webbplats. Du kanske har förslag på förbättringar, kritik eller andra önskemål. Om du vill anmäla ett fel hänvisar vi till vår felanmälan för att kunna ta hand om ärendet så bra som möjligt.

ikon

Kontakta oss

Varberg direkt

0340-880 00

varbergdirekt@varberg.se

 

Öppettider
Måndag-onsdag 08.00-17.00
Torsdag 08.00-18.00
Fredag 08.00-16.00

Självservice & blanketter