Sök

Illustration av någon som snorklar.

Illustration: Treativ

Stränder och badplatser

Badsugen? Här hittar du smått och gott om våra kommunala stränder och badplatser, hur vi sköter strandstädning och vilka regler som gäller. Kolla in någon av våra 28 badplatser och hitta något som passat just dig.

Varbergs kommun har drygt 100 km kustlinje från Björkäng i söder till Stråvalla i norr. Utöver de kommunala badstränderna finns det också många andra stränder, klippor och enskilda små vikar, och dessutom tre stycken insjöbad.

Hitta badplatser

De kommunala badplatserna ser olika ut och passar olika behov. Klicka in dig på vår Varbergskarta för att se var alla kommunala badplatser finns. I kartan finns även information om exempelvis toalett, dusch och parkering.
Karta över badplatserna. Länk till annan webbplats.

Badplatserna beskrivs även i en badguide:
Badguide - Visit Varberg. Länk till annan webbplats.

Två av Varbergs mest populära stränder, Kåsa och Apelviken, kan ha förrädiska strömmar vid blåst. Kolla gärna in: Tips på hur du badar och simmar säkert.

Fästningsbadet

Fästningsbadet ute på Fästningspiren erbjuder både lugnt solbad samt hopp och lek på djupt vatten. Badet är utrustat med bland annat soldäck, badbrygga och hopptorn. Föräldraansvar råder alltid.

Hundbad

Vid Getteröns 3:e vik, är du välkommen att ta med din hund och bada. Utanför toaletten finns en slang om du vill duscha av din hund.

Det inte tillåtet för hundar att vistas på våra 28 kommunala badplatser under perioden den 1 maj – 31 augusti, men kusten är lång och mellan våra kommunala badplatser finns gott om ställen även för hundar att svalka av sig. Vi har även annan nyttig info till dig som hundägare.  ​

Tillgänglighet

Barnens brygga och femte vik på Getterön är badplatser med brygga med ramp ned i vattnet. Mer information om dem finns på sidan Tillgänglighet vid våra stränder.

Snorkelled

Under de utplacerade bojarna på första vik på Getterön finns det spännande läsning under vattnet för den som vill lära sig mer om livet i havet. Snorkelleden är en möjlighet att visa på vikten av att vi alla är rädda om miljön i havet. För att kunna snorkla krävs att man är simkunnig. De vita bojarna är placerade på grunt vatten medan de röda är placerade på djupare vatten.

Snorkelleden. Pdf, 2.4 MB. (Pdf, 2.4 MB)

Ordningsföreskrifter

På alla kommunala badplatser gäller ordningsföreskrifter. Några grundläggande regler är bland annat:

  • bilkörning på strand är ej tillåten
  • hundar är inte tillåtna på ständerna under tiden 1 maj – 31 augusti
  • ridning är inte tillåten på stränderna under tiden 1 maj – 31 augusti
  • camping är inte tillåten på offentlig plats eller på och i anslutning till stränder
  • undvik användning av engångsgrillar direkt på gräsmatta eller berg

Allmänna lokala ordningsföreskrifter Pdf, 702 kB, öppnas i nytt fönster. (Pdf, 702 kB)

Rökning undanbedes på våra kommunala badplatser.

Tångrensning och strandstädning

Hamn- och gatuförvaltningen ansvarar för skötseln av de kommunala badstränderna. Kommunens Badplatsriktlinje Pdf, 15.3 MB. (Pdf, 15.3 MB) fungerar som vägledning och planeringsunderlag för vid utveckling och skötsel. Strandstädning och tångrensning görs under perioden 15 maj – 15 september. Följande stränder städas enligt rullande schema:

Barnens badstrand, Lilla Apelviken Kåsa, Apelviken, Södra näs, Björkäng, Bua (Krogsta & Båle) Gamla köpstad (Kagabäcksviken) Träslövsläge, Espevik, Bua (Sanddamm & Videberg), Stråvalla, Getterön (1:a, 4:e & 5:e vik) Lilla Apelviken Kåsa, Kärra Norra, Kärra Södra.

Ett antal av de kommunala badplatserna är utrustade med bryggor och trappor vilka normalt ligger i från 15 maj - 15 september.

Kustkartan

Läs mer om havsstränder och insjöstränder på kustkartan som visar hela Hallands havsbadplatser.

Synpunkter eller felanmälan?

Vi har en e-tjänst för synpunkter. Du kanske har förslag på förbättringar, kritik eller andra önskemål. Om du vill anmäla ett fel hänvisar vi till vår felanmälan för att kunna ta hand om ärendet så bra som möjligt.

ikon

Kontakta oss

Varberg direkt

0340-880 00

varbergdirekt@varberg.se

 

Öppettider
Måndag-onsdag 08.00-17.00
Torsdag 08.00-18.00
Fredag 08.00-16.00

Självservice & blanketter