varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

Barnfestival 6-9 september 2018

Illustrationer av bland annat en gitarr, ett lejon, en skateborard etc med texten "Barnfestival Varberg 6-9 september 2018".

Barnens tankar blir till festival! Hösten 2018 arrangerade Varbergs kommun en barnfestival tillsammans med en rad aktörer.

Färgglatt och festligt

Programmet för Barnfestivalen sattes tillsammans med många fristående arrangörer, både lokala och regionala. Det blev en färgglad och lekfull festival för hela familjen med bland annat sjöjungfrufest, hoppborgar, sockervadd, disco, agility, parkour, ponnyridning, cirkuslek, sagoäventyr och besök av både Youtubers och Tobbe Trollkarl. Barnfestivalens program skedde på platser runtom i hela kommunen och det mesta var gratis.

Seminarieprogram + aktiviteter på skolor och förskolor

Under festivalen erbjöds också ett seminarieprogram med inriktning på kultur och fortbildning.

Under veckan för Barnfestivalen pågick ett gediget program för Varbergs elever och förskolebarn. Där ingår Barnens Medeltidsdagarlänk till annan webbplats på Hallands Kulturhistoriska museum (åk 4), akrobatiska gatuföreställningen King of the Jungle (åk 6), Levande sagor och Lillhjärtat och gosedjuren (förskola), Hattateljé med Compagnie Laforaine (förskola), Jeansakuten - pimpa dina jeans istället för att slänga dem! (åk 3) och dansworkshop med Utmana (åk 1-2). Dessutom gjordes ett rekordförsök i dans-stopp på många av Varbergs skolor och förskolor.

Barnen är medskapare

Redan hösten 2017 påbörjades arbetet med en stor barnfestival i Varberg. Arbetet inleddes med att barnrättsstrategen Åsa Ekman pratade med flera hundra barn kring vad en barnfestival skulle kunna innehålla.

Genom Barnfestivalen vill vi ge en arena för barn där de själva kan påverka programmet. Barnfestivalen ska också skapa dialog i Varberg kring vilka aktiviteter för barn som finns och uppmärksamma och göra barnkonventionen känd.

Barnkonventionen som grund

Till grund för hela Barnfestivalen ligger FNs barnkonvention som bland annat säger att alla barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet (artikel 12). Även artikel 31 är viktig i sammanhanget. I denna lyfts barnets rätt till vila och fritid, till lek och rekreation samt rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet.

Barnfestivalen genomfördes med stöd av Region Hallandlänk till annan webbplats.

ikon

Kontakta oss

Kontakt

Sofie Brinkmo

Enhetschef

Kultur

E-post: sofie.brinkmo@varberg.se

Telefon: 073-88 58 256

Självservice & blanketter