varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

Illustration av dator och mobiltelefon med sändning av Nationaldagsfirande.

Nationaldagsfirande 2020

Välkommen till ett annorlunda nationaldagsfirande. Med anledning av covid-19 kan vi inte samla tusentals människor i societetsparken i år. Istället för att ställa in har vi flyttat stora delar av firandet hem till dig och dina grannar.

Med hjälp av digital teknik och lite kreativitet firar vi nationaldagen tillsammans på distans i år. De programpunkter som i vanliga fall skulle skapa större folksamlingar har strukits eller ställts om. Huvuddelen av firandet sker genom filmat material som släpps här på varberg.se/nationaldagen. Det finns också möjlighet att gå på vernissage på Galleri Hamnmagasinet.

Hur firar du? Dela med dig genom #6junihosmigVBG

Lägg gärna upp en bild på ert firande i sociala medier under hashtaggen #6junihosmigVBG. På så vis firar vi tillsammans fast på olika håll.

Nationaldagsfilmen

Klockan 13.00 firar vi nationaldagen tillsammans på distans genom en film som kommer att finnas här nedan. Om tiden inte passar kan du även se filmen senare under dagen, men roligast är förstås om vi tittar samtidigt.


Program nationaldagen 2020

Välkommen till årets nationaldagsfirande. Konferencierer är Lisa Pedersen och Erika Sjöwall.

08.00 Flagghissning

Flaggorna hissades av förtroendevalda politiker med hjälp av Varbergs scoutkår klockan 08.00. Det bjöds också på musik av en brassensemble.


08.00-15.00 Arrangera din egen tipspromenad

Med anledning av väderprognosen har vi ställt om tipspromenaden som skulle ha utgått från lekplatsen vid Kulturhuset Komedianten. Det blir istället en gör det själv-aktivitet. Både barn- och vuxenfrågorna kommer att vara tillgängliga för nedladdning här på varberg.se från och med 08.00 på nationaldagen.

Ladda hem, skriv ut och arrangera en tipspromenadslinga eller ett quiz på hemmaplan efter era förutsättningar. Kanske kan familjen eller grannarna tävla mot varandra. Kom bara ihåg att hålla avstånd.

Vi har tyvärr inte möjlighet att samla in svaren och utse vinnare, men ordna gärna ett eget pris. Svaren kommer att läggas ut på varberg.se klockan 15.00 på nationaldagen.

Ladda hem tipspromenad med barnfrågorPDF (pdf, 2.2 MB)
Ladda hem tipspromenad med vuxenfrågorPDF (pdf, 3 MB)

Ladda hem svarslappPDF (pdf, 510.8 kB)

Ladda hem facit (publiceras 15.00 6 juni)PDF (pdf, 507.7 kB)
Rätt svar på utslagsfrågan är 113 st.

12.00-14.00 Vernissage: Tack vare på grund av - EKTA

Plats: Galleri Hamnmagasinet, Sjöallén 6

Under nationaldagen är det vernissage för Tack vare på grund av, en utställning av EKTAlänk till annan webbplats. Välkommen till Galleri Hamnmagasinet klockan 12.00-14.00. Med anledning av pandemin kommer max 20 personer att släppas in i utställningslokalen åt gången.

13.00-ca 14.00 Nationaldagsfirande hemma hos dig

Klockan 13.00 firar vi nationaldagen tillsammans på distans genom en film som kommer att finnas här. Om tiden inte passar kan du även se filmen senare under dagen, men roligast är förstås om vi tittar samtidigt.

Lägg gärna upp en bild på ert firande i sociala meder under hashtaggen #6junihosmigVBG. På så vis firar vi tillsammans fast på olika håll.

Nationaldagsfilmen innehåller följande inslag:

  • Högtidsstund, under ledning av Lena Språng, ordförande för kultur- och fritidsnämnden.
  • Möt mottagarna av Varbergs kommuns årliga priser och utmärkelser i en serie personporträtt. Här hittar du alla motiveringar.
  • Familjeföreställning med Varieté Vagant.
  • Inslag ur en naturdokumentär producerad av unga lokala filmskapare.
  • Musik med tre varbergsband: Ödet, Elusive Hearts och Land of Trees.
  • Årets nationaldagstalare: Sara Beischer

Årets medaljörer och mottagare av fana

Årets medaljörer uppvaktades genom besök på sin respektive hemarena. Läs mer om dem här: Årets medaljörer

I år mottog Föreläsningsföreningen i Tvååker som stiftelsen Sveriges Nationlaldags fana. Läs mer om detta här: Årets mottagare av fana

ikon

Kontakta oss

Kontakt

Kontaktinformation

Självservice & blanketter