Sök

Muséer, gallerier och konst

I Varbergs kommun kan du möta Bockstensmannen, besöka ett världsarv eller ett antal mindre muséer. I kommunen finns två konsthallar med olika inriktning. Dessutom finns det många andra möjligheter till möten med konst - i offentliga miljöer och på gator och torg.

Muséer

Hallands kulturhistoriska museum

På Varberg fästning – stadens borg med anor från medeltiden – hittar du Hallands kulturhistoriska museum. Ett måste för dig som vill veta mer om Varberg och Hallands rika historia.

Varbergs fästning är ett av Hallands största besöksmål. Fästningen har medeltida anor och binder samman svensk och dansk historia. Genom kreativitet och spännande utställningar vill Hallands kulturhistoriska museum inspirera dig som besökare att ta del av vårt gemensamma kulturarv.

På muséet möter du ett av Europas mest spektakulära medeltidsfynd - Bockstensmannen. Se skelettet, den välbevarade dräkten, ekpålen och rekonstruktionen av Bockstensmannens ansikte. Utställningen Halland genom tiderna visar hela Hallands historia – från inlandsis till badparadis. Utställningen Konstnärskolonin Varbergsskolan visar verk av de tre konstnärerna Richard Bergh, Nils Kreuger och Karl Nordström som samlades i Varberg under 1890-talet.

Läs mer om Hallands kulturhistoriska museum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Världsarvet Grimeton

I Varbergs kommun finns ett av Sveriges världsarv. År 2004 togs Radiostationen Grimeton upp på UNESCO:s lista över de ”kultur- och naturmiljöer i världen som anses vara ojämförligt mest enastående”.

Stationen i Grimeton är den enda kvarvarande av sitt slag som visar början av det trådlösa samhällets framväxt. Idag är trådlös teknik något som vi alla använder och ibland tar för givet, men det hade inte varit möjligt utan de framsteg som vi kan bevittna i Grimeton.

Morsejakten, Radioskuggan och hinderbanan Kontrollen är några av de klurigheter som erbjuds världsarvets yngre besökare. För de äldre finns möjlighet att klättra 127 meter upp i ett av de väldiga antenntornen som, när de uppfördes, var Sveriges högsta byggnadsverk. Operation Palmqvist är äventyrsrummet som tar er till en annan tid och där samarbete är nyckeln till framgång. På Världsarvet Grimeton finns också kafé och butik. Lokalerna och området är anpassade så att det är lätt att sig runt med barnvagn, rullstol eller rullator.

Läs mer om Radiostationen Grimeton Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på världsarvets egen hemsida.

Det finns en hel del spännande mindre muséer i Varbergs kommun. Här hittar du en förteckning över några av dem, samt kontaktuppgifter.

Läs mer om muséerna i Varbergs kommun Pdf, 153 kB, öppnas i nytt fönster.

Bolsestugan i Trönninge

Lindberga hembygdsförening, info@lindberga.se

Väderkvarnen i Trönningenäs

Lindberga hembygdsförening, info@lindberga.se

Bålastugan - Bexellska ryggåsstugan

Träslövsvägen 1,‎ www.museumhalland.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Båtmuseet i Galtabäck  

Här finns 12 halländska allmogebåtar i full skala, modeller m m.

Öppet juli-augusti, www.museumhalland.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Marinmuseet

Uddarnas väg 19, Trönningenäs, www.marinmuseet.dinstudio.se Länk till annan webbplats.

Derome Trä- & Nostalgimuseum

Prästgårdsvägen 4, 43268 Veddige, www.derometramuseum.se/ Länk till annan webbplats.

Stigs MC- och motormuseum

Flähult, Rolfstorp, www.stigsmcmuseum.com Länk till annan webbplats.

Bua fiske- och sjöfartsmuseum   

Kontakta: Värö-Stråvalla hembygdsförening: kess.bua@telia.com

Konsthall och galleri

Varbergs kommun driver två konstscener och erbjuder ett stort utbud av olika typer av konst. I Varbergs konsthall visas nationell och internationell samtidskonst och den ligger på våning 2 i Kulturhuset Komedianten.

På Galleri Hamnmagasinet visas regionala och lokala konstnärer och ligger i hamnområdet nära Varbergs fästning.

Båda platserna har fri entré.

Varbergs Konsthall

Varbergs Konsthall invigdes 2012 och ligger i Kulturhuset Komedianten, centralt i Varberg. Här visas årligen tre utställningar med nationell och internationell samtidskonst. Utställningsprogrammet består av såväl separatutställningar som tematiska grupputställningar. Konsthallen producerar egna utställningar, men samarbetar också med frilansande curatorer.

I anslutning till Varbergs Konsthall ligger Konstverkstan där barn, ungdomar och vuxna får prova på olika tekniker och material på ett roligt och berikande sätt. Här kan skolor också boka in grupper för besök.

Besök Varbergs Konsthall på Kulturhuset Komedianten.

Läs mer om Konstverkstan i Kulturhuset Komedianten.

Galleri Hamnmagasinet

I Varbergs hamn ligger Hamnmagasinet, ett varsamt renoverat byggnad från 1874. Här, mitt i Varbergs vackra hamnområde, arrangeras utställningar med regionala konstnärer och konsthantverkare. Galleri Hamnmagasinets vackra lokal finns på tredje våningen. Hiss finns.

Högst upp i huset har KKV Varberg (tidigare Varbergs konstnärsförening) sina lokaler och här finns bland annat en fin grafikverkstad där konstnärer arbetar och det anordnas även kurser.

Kika in på Galleri Hamnmagasinets egen webb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Här kan du läsa mer om Hamnmagasinets historia. Pdf, 185.2 kB.

Konst i Halland

Konst i Halland är ett regionalt resurscentrum som drivs av Region Halland och Hallands Konstmuseum. För dig som bor eller besöker Halland och som är intresserad av konst är deras webbplats ovärderlig.

Här hittar du utförlig information om konstutställningar, konstvandringar, museer, gallerier och konsthallar. Här finns en förteckning över yrkesverksamma konstnärer/konsthantverkare i länet och du kan läsa om vilka olika konstkurser/workshops som finns.

Besök webbplatsen: Konst i Halland Länk till annan webbplats.

ikon

Kontakta oss

Hallands kulturhistoriska museum

Varbergs fästning

0340-828 30

info@museumhalland.se

Världsarvet Grimeton

Radiostationen Grimeton 72  

432 98 Grimeton
0340-67 41 90

info@grimeton.org

Konst

Johanna Holmström

Utvecklare konst och utställningar

072-151 73 69
johanna.holmstrom@varberg.se

Bodil Hedberg
Samordnare offentlig konst

070-149 62 95
bodil.hedberg@varberg.se

Jenny Forsgren

Konstpedagog

070-453 71 97
jenny.forsgren@varberg.se

Självservice & blanketter