Sök

Hallands kulturhistoriska museum

Museum

Hallands kulturhistoriska museum, foto: Charlotta Sandelin

På Varberg fästning – stadens borg med anor från medeltiden – hittar du Hallands kulturhistoriska museum. Ett måste för dig som vill veta mer om Varberg och Hallands rika historia.

Varbergs fästning är ett av Hallands största besöksmål. Fästningen har medeltida anor och binder samman svensk och dansk historia. Genom kreativitet och spännande utställningar vill Hallands kulturhistoriska museum inspirera dig som besökare att ta del av vårt gemensamma kulturarv.

Mordoffret i mossen

Museet är främst känt för Bockstensmannen: mannen som mördades på 1300-talet och som begravdes med en påle i bröstet i Bockstens mosse. 1936 hittade en elvaårig pojke det mycket välbevarade skelettet. Allt sedan dess är fyndet ett av Europas mest spektakulära. På museet finns en hel utställning om detta unika mordoffer och hans historia.

Ett utbud för alla åldrar

Andra kända föremål på museet är en kulknapp som traditionellt anses vara kulan som dödade kung Karl den XII. Här finns också en fin samling av målningar av konstnärer från Konstnärskolonin Varbergsskolan. Länk till annan webbplats. I utställningen "Halland genom tiderna" kan du göra en tidsresa från stenåldern till dagens Gekås, och möta hallänningar från både bondeklass och adel. Varje år finns också tillfälliga utställningar som är gästande för en viss period.

Levande historia

Museet är en mycket populär mötesplats med många aktiviteter och arrangemang. Varje år anordnas till exempel julmarknad med mängder av utställare. Första veckan i juli är det myllrande medeltidsdagar och under sommaren kan du också få uppleva museets dramatiserade vandringar och möta personerna från historien runt Varbergs fästning.

Läs mer om Hallands kulturhistoriska museum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

ikon

Kontakta oss

Hallands kulturhistoriska museum

Varbergs fästning

0340-828 30

info@museumhalland.se

Självservice & blanketter