Sök

Världsarvet Grimeton

Antenntorn Grimeton

I Varbergs kommun finns ett av Sveriges (och världens) världsarv. År 2004 togs Radiostationen i Grimeton upp på UNESCO:s lista över de ”kultur- och naturmiljöer i världen som anses vara ojämförligt mest enastående”.

Ett världsarv med global räckvidd

För drygt 100 år sedan experimenterade uppfinnaren Ernst Alexanderson på andra sidan Atlanten. Det han inte visste då var att hans uppfinning skulle bana vägen för det trådlösa samhällets framväxt. Tekniken installerades på nio platser runt om i världen, bland annat på den svenska västkusten i Grimeton. Nu kunde svensken skicka ett telegram till USA på under 20 minuter, vilket tidigare tagit flera veckor. Något som inte minst kom att påverka handelsförbindelserna mellan de båda kontinenterna.

Trådlös teknik i sin vagga

2004 blev Grimeton Radiostation upptagen på UNESCO:s världsarvslista över unika natur- och kulturarv värda att bevara för framtiden. Det beror delvis på att stationen i Grimeton är den enda kvarvarande av sitt slag som visar hur trådlös teknik såg ut i sin vagga, men också vad den tekniskt sätt möjliggjort för oss människor. Idag är trådlös teknik något som vi alla nyttjar och ibland tar för givet, vilket inte hade varit möjligt utan framsteg som det vi kan bevittna i Grimeton.

Ett besöksmål

Idag är Världsarvet Grimeton ett levande kulturarv med aktiviteter för hela familjen. Morsejakten, Radioskuggan och hinderbanan Kontrollen är några av de klurigheter som erbjuds världsarvets yngre besökare. För de äldre finns möjlighet att klättra 127 meter upp i ett av de väldiga antenntornen som, när de uppfördes, var Sveriges högsta byggnadsverk. Operation Palmqvist är äventyrsrummet som tar er till en annan tid och där samarbete är nyckeln till framgång. På Världsarvet Grimeton finns också kafé och butik. Lokalerna och området är anpassade så att det är lätt att sig runt med barnvagn, rullstol eller rullator.

Förvaltas av stiftelse

Världsarvet Grimeton förvaltas av en stiftelse med Telia Company, svenska staten genom länsstyrelsen i Hallands län och Varbergs kommun som stiftare. Läs mer om Radiostationen Grimeton Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på världsarvets egen hemsida.

ikon

Kontakta oss

Världsarvet Grimeton

Radiostationen Grimeton 72  

432 98 Grimeton
0340-67 41 90

info@grimeton.org

Självservice & blanketter