Sök

Musik

Ett par hörlurar på notblad

Att spela och framföra musik är både roligt och utvecklande, och när man lär sig använda ett instrument öppnas dörren till en värld full av musikaliska upplevelser. På Kulturskolan Varberg finns erfarna och välutbildade pedagoger som hjälper och inspirerar dig. I fokus är glädjen att kunna skapa musik själv och tillsammans med andra. Du kommer också att få många tillfällen att spela med andra och uppträda vid olika konserter.

Brassinstrument

Brassinstrumenten används inom en rad olika musikstilar, inte minst när det ska låta stort och pampigt. I andra sammanhang kan instrumenten låta väldigt innerliga och nyanserade. I brassfamiljen kan du välja att spela trumpet, kornett, valthorn, trombon, baryton eller tuba. Efter att ha spelat ett tag så kan du vara med i en ensemble eller orkester, där du får spelkompisar och lär dig hur man spelar tillsammans.

Klicka här för att se vilka brassinstrument du kan välja på.

Gitarr, elgitarr, elbas

Instrumenten i denna grupp är nära besläktade och är till exempel stämda på samma sätt, bortsett från att basen barat har fyra strängar. Den största skillnaden spelmässigt mellan elgitarr och akustisk gitarr är att du på elgitarren knäpper strängarna med hjälp av ett plektrum medan du på den akustiska gitarren oftast knäpper med fingrarna. Vill du spela elgitarr så går det alldeles utmärkt att börja direkt med det utan att först ha spelat akustisk gitarr.

Klicka här för att se vilka gitarr- och basinstrument du kan välja på

Piano, dragspel

Dessa välkända instrument passar i de flesta sammanhang, som soloinstrument, i ensemble/band och som ackompanjemanginstrument. Du får lära dig spela efter noter och ackord men även på gehör. För dig som är lite yngre och gärna vill lära dig spela piano tillsammans med andra har vi ämnena rytmik med piano och pianogrupp.

Klicka här för att se vilka instrument du kan välja på

Slagverksinstrument

Människans första tillverkade instrument var trummor av olika slag. Denna instrumentgrupp innehåller bland annat trumset, congas, djembe, cajun, konsertpukor m.m. Den innehåller även melodislagverk så som marimba, vibrafon, xylofon och klockspel.

Klicka här för att se vilka slagverksinstrument du kan välja på

Stråkinstrument

I stråkfamiljen ingår fiol, altfiol, cello och kontrabas. Stråkinstrumenten har i alla tider använts inom folkmusik och klassisk musik men finns idag inom alla musikstilar. Instrumenten finns i olika storlekar för att passa alla elever, oavsett ålder.

Klicka här för att se vilka stråkinstrument du kan välja på

Sång, körsång

Sången är vårt första instrument och starkt kopplat till vår person. Att sjunga och våga göra sin röst hörd är inte enbart röstträning. Det är också utvecklande och stärkande för självförtroendet samtidigt som det är roligt.

Klicka här för att se vilka sångämnen du kan välja på

Träblåsinstrument

Vi kan erbjuda undervisning i blockflöjt, klarinett, oboe, saxofon, tvärflöjt, och panflöjt. Undervisningen startar som regel i sju- nioårsåldern. Du får lära dig att spela både på gehör och efter noter i olika musikstilar. I instrumentkurserna ingår också att spela i orkester eller mindre grupper/ensembler. Här träffar du andra elever som också går på Kulturskolan, tillsammans har vi väldigt roligt och du lär dig att spela med andra.

Klicka här för att se vilka träblåsinstrument du kan välja på.

Ensemble, orkester

För dig som redan behärskar ett instrument och gärna skulle vilja vara med i en grupp/ensemble eller orkester här på Kulturskolan.

Klicka här för att se vilka ensemble- och orkesterämnen du kan välja på

Musikteori och gehörslära

Detta är ett ämne för dig som redan går på Kulturskolan och kan lite noter. Här får du lära dig förstå hur musiken hänger ihop och hur man bygger musik. Vi kommer arbeta med rytmer, lära oss höra olika tonavstånd, se mönster, notbilden och musiken. Vi musicerar tillsammans för att få in musiken i kroppen.

Klicka här för att läsa mer om Musikteori och gehörslära

ikon

Kontakta oss

Besöksadress:

Rosenfredsskolan
Greve Jakobs väg 6

Expedition:

Självservice & blanketter