Månad 6-24 • Försörjning • Stat

Ansöka om bostadsbidrag

Ansökan om bostadsbidrag kan göras på Mina sidor på Försäkringskassan. Statens servicecenter kan också hjälpa till med ansökan.

Beslut om bostadsbidrag gäller högst ett år, förutsatt att man bor i samma bostad och har samma inkomst. När beslutet löper ut behöver man göra en ny ansökan. Försäkringskassan skickar hem ett informationsbrev en tid innan beslutet upphör, för att påminna om att en ny ansökan behöver komma in. Beslut om bostadsbidrag kan bara tas från tidigast den månad ansökan skickas in, därför är det viktigt att göra ansökan i god tid.

Har man fått hjälp med ansökan första gången kanske man inte riktigt minns vilka papper som behövdes och varför. Ansökan om bostadsbidrag kan göras på Mina sidor på Försäkringskassan, man kan också få hjälp på Statens servicecenter, där kan de också hjälpa till med att kolla vilken inkomst man har.

Den som har ett tidsbegränsat hyreskontrakt får i regel ett beslut om bostadsbidrag som gäller så långt kontraktet varar men max ett år. Förlängs kontraktet eller man får ett nytt behöver man informera Försäkringskassan så att de kan ta ett nytt beslut om bostadsbidrag.

Om inkomst eller boendesituation förändras är det viktigt att kontakta Försäkringskassan direkt så att rätt bidrag betalas ut. Gör man inte det kan man bli tvungen att betala tillbaka pengar.

Senast publicerad: