
Foto som illustration: Mostphotos/Marcos Calvo Mesa.
Från rädsla till frihet – nyanlända kvinnor lär sig simma i Varberg
Att kunna simma är viktigt, både för den egna säkerheten och för att kunna ta del av Varbergs badkultur. I kommunen pågår just nu ett projekt för att ge nyanlända ensamstående föräldrar möjlighet att lära sig simma.
12 kvinnor har valt att delta i simundervisning som en del av sin SFI-kurs.
- I början var vissa kvinnor så rädda att de grät när de gick ner i vattnet. Men efter en tids träning vågar de nu ta sig ut i den djupa bassängen, om än bara för en kort stund, säger Erika Sjöwall, verksamhetsutvecklare på kultur- och fritidsförvaltningen.
- Jag har sett deras glädje. De stöttar varandra, kommer i god tid, duschar före och efter simträningen. De pratar mycket om att gå med sina barn till stränder och till Simstadion. Och de känner sig starka och inkluderade, säger Samka Lovic, kulturguide.
Lån av burkini skapar trygghet
För att göra det enklare för alla att delta har projektet köpt in burkinis i olika storlekar. Dessa kan lånas i simhallen, både av deltagarna och av andra besökare. Detta initiativ har gjort det möjligt för fler att känna sig bekväma och trygga i simhallen som miljö.
Simskola och vattenvana för bättre integration
Många ensamstående föräldrar har begränsade möjligheter att delta i aktiviteter, eftersom de saknar nätverk och barnomsorg. Därför sker simundervisningen under dagtid, när barnen är i skolan. På så sätt kan fler få möjlighet att delta.
Förutom att lära sig simma handlar projektet om att förstå den svenska badkulturen. Deltagarna får kunskap om badhygien, hur man beter sig i simhallar och omklädningsrum samt hur man kan njuta av vatten som rekreation. Att känna sig trygg vid vatten gör det lättare för föräldrar att låta sina barn delta i simskola och strandliv.
Senast publicerad:
Hållbarhetsmål
Varbergs kommuns hållbarhetsmål
Varberg erbjuder en attraktiv och hållbar livsmiljö där människor trivs, stannar kvar och flyttar in.
Varberg har västkustens bästa förutsättningar för en hälsosam livsstil.
I Varberg har alla invånare möjlighet att finna en meningsfull sysselsättning.
Varberg är ett rättvist och inkluderande samhälle.
Agenda 2030
Mål 3: God hälsa och välbefinnande
Mål 4: God utbildning för alla
Mål 5: Jämställdhet
Mål 10: Minskad ojämlikhet
Mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen