
Havsmiljö från Ekebo förskola med skräp i havet.
Hållbarhetstänk i lek och samtal
Lekmaterial, mat, inspirerande miljöer och en egen bok – allt på förskolan Ekebo genomsyras av hållbarhetstänk.
Redan i entrén till Ekebo förskola möts man av sopsamlarmonstret Textilia*, som uppmuntrar barn och vårdnadshavare att återbruka sina kläder i TaGe-skåpet. Och just återbruk genomsyrar mycket av lekmaterialet på förskolan.
På hyllorna runt om på förskolan hittar man olika former av restmaterial, som till exempel används i sjukhusmaterial, naturmaterial, en låda nycklar och saker som vårdnadshavare och företagare har bidragit med. Annat material kommer från Krimskrams kreativt återanvändningscenter, som Catharina och några förskollärare driver ideellt för att uppmuntra till användningen av restmaterial.
- Barnen är nyfikna på olika sorters former och material och vi använder oss av spillmaterial från olika företag. De kan skapa olika saker och bygga med materialet. Vi kan också ha ett samtal om varifrån materialet kommer, berättar Catharina Bondesson, förskollärare.
Kalsonger i havet?
I alla förskolans rum syns läsårets hållbarhetstema tydligt. Barnen möts av olika inspirerande vattenmiljöer där barnen får lära sig om vattnets kretslopp, vikten av ett rent hav och var vi använder vatten i vår vardag. Läsårets tema märks också i barnens mellanmål och mat. Kökspersonalen har till exempel bakat krabb-bröd och gjort äppelbåtar till mellanmål.
- Vi har pratat om att det vatten vi använder idag användes redan på dinosauriernas tid och att det renas på sin väg så att vi slipper dricka dinosauriekiss, fortsätter Catharina.
Kunskap byggs också genom pedagogiska experiment eller sagoläsning.
- Vi har gjort experiment med hushållspapper och toapapper i vatten för att visa barnen att bara toapapper löses upp ordentligt för att kunna spolas ner i toalettstolen, berättar Catharina.
I en havsmiljö ligger ett par kalsonger och en läskburk. Till denna miljö lyssnar barnen på sagan ”Havets kalsonger”, som handlar om Sjöborren Biggan som är arg över allt skräp som slängs i havet. Det är så mycket skräp att hon måste bo i en stinkande kalsong.

Torget på Ekebo förskola, fyllt med inspirerande vattensaker.
Framtidstro och självkänsla
Hållbarhetstänket vävs in löpande i förskolans verksamhet och på föräldramöten engageras vårdnadshavarna på olika sätt.
- I samtalen med barnen är det viktigt att skapa framtidstro. Vi kan förändra hur vi tar hand om vår miljö. Vi vill också lyfta varje individ och skapa självkänsla hos barnen, säger rektor Annalina Nilsson.
Varje barn har en egen bok med fakta om sin familj och sina intressen. Under temaveckor får varje barn stå i fokus och berätta om till exempel sitt intresse.
Barnen får också lära sig respekt för andra människor. Till exempel blev taxichauffören Stellan, som kommer med matleveranser varje dag, ett eget projekt.
- Barnen var nyfikna på vad han gör på dagarna så vi lät honom fotografera sin vardag och sedan visade vi en presentation för barnen. De fick också titta in i hans taxi, avslutar Catharina.
* Sopsamlarmonstren är en idé från Hässleholms Miljö.

Tittskåp i barnens höjd visar olika miljöer där vi hittar vatten.
Senast publicerad:
Kontakt
Annalina Nilsson
Rektor
Hållbarhetsmål
Varbergs kommuns hållbarhetsmål
Våra konsumtionsmönster rättar sig efter naturens resurser och kretslopp.
Varberg erbjuder en attraktiv och hållbar livsmiljö där människor trivs, stannar kvar och flyttar in.
Agenda 2030
Mål 4: God utbildning för alla
Mål 6: Rent vatten och sanitet för alla
Mål 9: Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
Mål 11: Hållbara städer och samhällen
Mål 12: Hållbar konsumtion och produktion
Mål 13: Bekämpa klimatförändringarna
Mål 14: Hav och marina resurser