
Foto: Mostphotos
Minska svinnet och gör en insats för klimatet
Om vi minskar matsvinnet kan maten räcka till fler och klimatavtrycket bli mindre. Kommunens kök och det kommunala bolaget Vivab arbetar på olika sätt för att minska svinnet i Varberg.
I Varbergs kommun lagas 12 000 portioner en vanlig skoldag. Personalen i kommunens olika kök har arbetat med att minska matsvinnet i många år och ser att svinnet minskar för varje år.
- Framför allt har personalen blivit bättre på att stämma av faktisk åtgång i mottagningsköken och ta tillvara överbliven mat, säger Kristian Helgesson, avdelningschef för Kost och städ.
Svinnet i tillagningskök och mottagningskök mäts med hjälp av datadriven analys. 2019 var andelen svinn från själva serveringen och rester från tallrikar 16% av den totala tillagade volymen. 2024 hade svinnet minskat till 10,9%, vilket motsvarar 36 gram per matgäst – en stor minskning!
Lär dig svinniska och bli svinnsmart
Att gästerna slänger mat handlar mycket om attityd. För att minska matsvinn jobbar Vivab med kampanjer i sociala medier. Ett exempel är den nationella tävlingen ”Resterkocken”, där barn i grundskolan får laga nya maträtter på livsmedel som annars skulle slängas. Förra året kom Leon och Jonathan i årskurs 9 på Kunskapsskolan i Varberg på en delad andraplats i kategorin årskurs 7-9 med sin pizza på rester från kyl, frys och kryddhyllan.
En annan kampanj handlar om att publicera ord på ”Svinniska” som uppmuntrar till minskat matsvinn. Har du koll på orden nedan?
- Svinnventera = Att djupdyka i skåpen på jakt efter maten du kanske glömt.
- Klimatklipp = Att fynda en vara som närmar sig bäst före-datum.
- Svinnsikt = Att få insikt om sitt matsvinn och sluta slänga mat i onödan.
- Nytt-i-panna = En måltid gjord på veckans rester.
Lär dig mer om Svinniska på Livsmedelverkets webbplats:
Senast publicerad:
Hållbarhetsmål
Varbergs kommuns hållbarhetsmål
I Varbergs kommun ger maten minsta möjliga påverkan på ekosystem och klimat.
Våra konsumtionsmönster rättar sig efter naturens resurser och kretslopp.
Agenda 2030
Mål 2: Ingen hunger
Mål 4: God utbildning för alla
Mål 11: Hållbara städer och samhällen
Mål 12: Hållbar konsumtion och produktion