
Foto: Mikael Pilstrand
Surr, kvitter och kryp – nya invånare i Varberg
Högt gräs och döda grenar i en hög? Bikupor och insektshotell? Ja tack, säger naturen och de som jobbar med kommunens grönområden.
Naturen är som ett stort pussel. Varje djur, växt och liten insekt är en pusselbit som behövs för att allt ska fungera. Vi människor behöver olika sorters djur och växter, det vi kallar biologisk mångfald, för att leva. Naturen ger oss olika tjänster varje dag - träd ger oss syre att andas, jorden hjälper växter att växa och bin pollinerar fruktträd.
Idag finns många hot mot den biologiska mångfalden, till exempel klimatförändringar, invasiva växter och efterfrågan på mark att bygga på. Varbergs kommun satsar därför på mer biologisk mångfald och det kommunala Varbergs Bostad har beslutat att utöka sina insatser ytterligare från 2024 och framåt, både i de befintliga bostadsområdena och där man bygger nya bostäder.
Det handlar om att arbeta brett med många olika åtgärder. På Sörse har man planterat blommande växter för pollinerande insekter och buskar och träd för småfåglar. Cykelförråd och mindre byggnader har sedumtak för att ta hand om regnvatten. I arbetet med skötseln av olika ytor använder man gräsklipp och ogräs som naturlig gödning och bara ogräsättika som bekämpningsmedel.
Nya hyresgäster
- Vi sätter upp insektshotell i våra områden och får nya hyresgäster som fjärilar, myror och nyckelpigor. I bikupor producerar vi vår egen honung, säger Linnéa Herlöv, arbetsledare på yttre skötsel.
De träd som behöver tas ned när man bygger nytt kan läggas på hög i form av stockar och grenar för att gynna skalbaggar, mossor och lavar som trivs i den typen av miljö. Som ersättning planteras nya träd på annan plats.
Att låta gräset växa högre och låta grenar och ris ligga kvar kan ibland upplevas som att grönområdena ser ovårdade ut. Det är därför viktigt att ha dialog med hyresgästerna.
- Vi vill gärna engagera våra hyresgäster och ordnar därför familjedagar med information och aktiviteter, säger Linnea.
Senast publicerad:
Hållbarhetsmål
Varbergs kommuns hållbarhetsmål
Varbergs kommun bidrar till att minska förekomsten av gifter i ekosystemen lokalt och globalt.
Varberg bevarar och utvecklar ekosystemtjänsternas funktion och kvalitet.
Varberg erbjuder en attraktiv och hållbar livsmiljö där människor trivs, stannar kvar och flyttar in.
Agenda 2030
Mål 11: Hållbara städer och samhällen
Mål 13: Bekämpa klimatförändringarna
Mål 15: Ekosystem och biologisk mångfald