Upplyst växthus på kvällen i en trädgård

  Attraktiv landsbygd

  Naturturismen växer i Sverige, och så även i Varberg. Kombinationen av kust och inland är en stark reseanledning, och allt fler upptäcker pärlorna som finns på vår landsbygd.

  Vi får många frågor om utflyktsmål på landsbygden, berättar Mia Carlsson, ansvarig för Turistinformationen i Varberg. Mycket handlar om vandring och cykling, och även fiske växer stort. Reseanledningen till Varberg är ofta badet, men vi har en bra blandning av sevärdheter, aktivitet och upplevelser utanför staden.

  - Entreprenörsandan bubblar och fräser på landsbygden! Det finns en uppsjö av loppisar och second hand-verksamheter och många kombinerar med café och kulturaktiviteter. Då blir det ett bra utflyktsmål, som till exempel Strömma Farmlodge eller Obbhultsgård, där man också bjudit på sommarpratare tidigare år. Andra besöksmål med breda verksamheter är Öströö Fårfarm och Ästad Vingård.

  Naturturism under utveckling

  Naturturism är en paketering av bo, äta och göra, med naturupplevelsen i centrum. Varbergs inland har fantastiska förutsättningar för naturturism, men de kan utvecklas ännu mer. För det uppdraget har Region Halland anställt Joar Båtelsson i ett tvåårigt projekt.

  - Kommunikationerna är bra, man enkelt når Varberg som är en central plats i en region där det snurrar mycket folk och där vi har naturen som bas, säger Joar Båtelsson. Unikt för Varberg är att det är kustnära, men ändå är man bara en cykeltur från bokskogar.

  Projektet jobbar för att skapa internationellt säljbara resepaket inom hållbar naturturism. Ett av målen är att fler besöksmål ska få tillgång till internationella bokningsmöjligheter. Detta har dock fått stå på vänt på grund av att resandet avtagit under pandemin.

  Vandring med kringverksamhet

  Ett annat mål i projektet är att göra Hallandsleden till en reseanledning, så att området attraherar fler än vandrare. Då behövs det kringverksamheter som i dagsläget inte är fullt utvecklade mer än på enskilda platser.
  - Åkulla bokskogar med Åkulla Outdoor Resort är ett exempel på väl utvecklad naturturism och en helhetsprodukt som går att sälja.

  Utöver de stora och välutvecklade besöksmålen på landsbygden finns också oslipade diamanter, som till exempel Kungsäterbygden med Kungsjöledernas vackra vandringmöjligheter. Här finns ett intresse för att bygga upp verksamhet som breddar och knyter an till det befintliga.
  - Vi har inspirationsträffar med ortens boende och diskuterar potentialer som kan öka turismen på ett hållbart sätt, och som också kan alstra inkomster, säger Joar Båtelson.

  Nätverk ska skapa enighet

  Cykelturismen är på fortfarande på frammarsh. Störst fokus ligger på leasure-cykling, som Kattegattsleden och avstickare därifrån erbjuder. Mountainbike är också fortsatt stort och där vill man gärna öka antalet leder. Projektet har tagit initiativ till ett mountainbike-nätverk som hanterar bland annat samarbete med markägare och gemensam skyltning – frågor som ska skapa enighet kring hur lederna ska nyttjas.

  Senast publicerad:

  Kontakt
  Joar Båtelsson
  Utvecklare naturturism
  Kontakt
  Mia Carlsson
  Turistinformationsansvarig
  Fakta

  Region Halland satsar på Naturturism - ett projekt där målet är att skapa internationellt säljbara resepaket inom hållbar naturturism.