”Rys och Mys” lyser upp stadskärnan

  ”Rys och Mys” som utomhusevenemang syftar till att öka museet och Varbergs fästnings attraktionskraft samt hela Varberg som stad och besöksmål under årets mörkaste tid. Med ett helhetskoncept som innefattade både upplevelser och annorlunda miljöer skapades reseanledningar för besökare som kanske inte sett Varberg som ett alternativ då familjer riggar för höstlovsaktiviteter.

  Ambitionen med ”Rys och Mys” var att skapa en attraktiv, säker och kostnadsfri ljusupplevelse för boende och besökare under årets mörka årstid och att med gemensamma krafter bidra till att fler får upp ögonen för stadskärnan och dess utbud.

  Barnen gillade ”Rys och mys”

  Årets tema var ”arvet efter katten Trassel från Varbergs fästning”. Invigningen av festivalen bestod av en Rock n' Roll skräckshow för barn, med det modiga budskapet: "Våga vägra att vara rädd (för mörkret)", varefter festivalområdet tändes, med huvudbyggnader, torg, träd, parker, trottoarer och väggar översvämmade med ljus i olika färger och olika ljusteknik för att lyfta fram speciella områden. Invigningspubliken guidades därför mot den gamla fästningen vid havet av en grupp fackelbärare. Besökarna fortsatte sedan att upptäcka fler ljusupplevelser under sin promenad i en historiskt upplyst miljö.

  Spöktåget


  Ingen är kaxig ensam i staden i mörkret, men bemyndigad med ultravioletta ficklampor upptäckte barnen och deras familjer dolda bokstäver och ledtrådar i form av strålande tassar, självglödande i marken, i jakten på kattmysteriet. Ett spöktåg med en obskyr och mystiskt lysande glöd färdades längs stråken, vilket gav passagerarna en resa i mörkret att aldrig glömma – omgiven av kattögon i natten

  Korta fakta
  – 10 000 människor ville vara med
  – Hotellbeläggningen ökade med 54 %
  – Lokala butiker ökade sin försäljning
  – Lokala barer och restauranger fick fler kunder

  Ljusfestivalen skall utvecklas vidare

  ”Rys och Mys” som helhetskoncept blev över förväntan, både med tanke på antalet nöjda besökare och medial uppmärksamhet. Ljusfestivalen har också nominerats till (d)ark awards (läs mer på darc awards webbplats Länk till annan webbplats.) vilket hela arrangörsgruppen gläds över. Nu tas nya kliv för att göra ett minst lika intressant och innehållsrikt ”Rys och Mys” hösten 2022.

  Medarrangörer: Hallands kulturhistoriska museum, Varberg Energi, Varbergs kommun/NOD – Näringslivs- och destinationskontoret, Varbergs Fastighets AB samt Ljusdesigner Johan Röklander, TRS Consulting.

  Läs mer om ljusfestivalen på visitvarberg.se Länk till annan webbplats.

  Senast publicerad: