Bygga, bo och miljö

Kärven får Byggnadspriset
"Ett inbjudande utropstecken och en vägvisare in i staden och naturområdet." Så löd en del av motiveringen till att utsiktstornet Kärven i naturområdet Fågelbacka får 2024 års Byggnadspris.
Byggnadspriset delades ut under Kommunfullmäktiges sammanträde på tisdagskvällen.
- Vi är otroligt glada och stolta! Många olika kompetenser har jobbat hårt för att ro detta projekt i hamn från ax till Kärve. Så enkelt men ändå så otroligt komplicerat. Tornet har blivit ett uppskattat besöksmål som uppmärksammats lokalt, nationellt och internationellt, vilket är fantastiskt. Utan tillsammans hade det inte blivit någon Kärve, säger Cecilia Frederiksen, stadsträdgårdmästare i Varbergs kommun.
Kärven är ritad av White arkitekter.
Juryns motivering
"Varberg har fått en ny siluett som välkomnar norrifrån. I mötet mellan det öppna slättlandskapet och staden reser sig Kärven, det nya utsiktstornet inom Fågelbacka.
Kommunen har lagt stor omsorg att omvandla och gestalta en ny mötesplats och naturområde, från att vara en gammal soptipp till rekreationsområde för människor och djur vid Naturum Getterön och naturreservatet med våtmark för fåglar. Det nyuppförda tornet upplevs som en krona på verket, en naturlig del av naturområdet och det framtida kulturlandskapet.
Genom en sammanfogning av få komponenter som nyttjat materialen trä och stål i samverkan har en spänstig, skulptural form skapats. Omsorgen finns på alla nivåer från detaljerna till helheten. Arkitekturen bjuder in till att röra sig genom området genom att ge en fast orienteringspunkt. Framme vid tornet finns en plats att mötas för att blicka utöver både stadslandskapet, havet och den närmsta omgivningen. Genom sin form med vidare bas och topp bildas en rumslighet som kan fungera som samlingsplats för en mindre grupp vid foten och på toppen riktar sig blickarna utåt alla håll.
När man rör sig upp i trappan förändras upplevelsen tätheten i rastret av trä mellan dig och omgivningen. Sol och skugga tecknar föränderliga mönster på vägen upp eller ner. Genomsläppligheten gör att väder och vind blir också en del av upplevelsen. På avsatsen står man tryggt med kikaren och låter barnen kliva upp på den inre bänken och njuta av omgivningen.
Resultatet som skapats är en självklar och dynamisk form utifrån relativt enkla element. Som ett inbjudande utropstecken och en vägvisare in i staden och naturområdet."
I juryn har ingått:
Maria Söderlund, Stadsbyggnadskontoret, Jenny Rydén, Samhällsutvecklingskontoret, Kent Norberg och Freddy Holmström, ledamöter i Kommunfullmäktige samt Mats Rydholm, Fastighetsägarna i Varberg.
Mer information
Läs om nya naturområdet:
publicerad:
Senast Ändrad: