Flygbild över markerat planområde

Förskola och skolverksamhet i Träslöv

Fastigheten Träslöv 5:36 är belägen i den östra delen av Varberg intill bostadsområdet Borgasgård. Fastigheten ligger inom utpekat utvecklingsområde för blandad bebyggelse i den fördjupade översiktsplanen för stadsområdet. Väganslutning till området sker via Borgasgatan som i sin tur nås från Trädlyckevägen.

Vad planeras?

Detaljplanens syfte är att pröva lämpligheten för användningen skola. Planen syftar även till att bevara kultur- och naturvärden inom området för att främja lekmiljöer och ekosystemtjänster, samt möjliggöra gång- och cykelanslutningar till framtida utbyggnadsområden. Planen möjliggör skolverksamhet och tilltänkt byggnation av en förskola i två våningar med friyta för minst 160 barn på östra Träslöv. Planen bevarar biotopskyddade naturvärden inom området för att främja lekmiljö och naturpedagogik.

Den föreslagna bebyggelsen omfattar en förskolebyggnad i två plan samt komplementbebyggelse på Borgasgård, östra Träslöv. Förskolebyggnaden beräknas innehålla 8 avdelningar á 160 barn och ger behov till en bruttototalarea på ca 2000 m². Byggnaden kan även komma att inrymma tillagningskök och matsal.

Bebyggelsen är omställningsbar och kan på sikt inrymma andra typer av skoländamål för att kunna möta olika behov. Detaljplanen ger utrymme för högre exploatering än föreslagen bebyggelse. Den högre exploateringen lämpar sig för skolverksamhet där behovet av friyta är mindre än för en förskola. Största byggnadsarea är 2800 m² och bruttototalarean får inte överskrida 3500 m².

Detaljplanen handläggs med ett standardförfarande.

Miljöpåverkan

Stadsbyggnadskontoret gör bedömningen att förslaget till ändring av detaljplan inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan.

Vad händer nu?

Detaljplanen fick laga kraft den 26 augusti 2022.

Senast publicerad:

Kontakt
Martina Wihäll
Planarkitekt

Fakta

Område: Träslöv

Användning: Skola

Var i processen: Laga kraft

Fastighet: Träslöv 5:36

Dnr: SBK 2020-571

Planprocessen

  1. Genomfört

    Planbesked

    Planprocessen börjar alltid med ett planbesked.

  2. Genomfört

    Startskede

    Ett planavtal upprättas och ett planförslag börjar arbetas fram.

  3. Genomfört

    Samråd

    Föreslagen detaljplan sänds ut till berörda sakägare och myndigheter som får lämna synpunkter på förslaget.

  4. Genomfört

    Granskning

    Planförslaget har omarbetats efter samrådet och sänds ut för granskning.

  5. Genomfört

    Antagande

    Om inga större ändringar görs efter granskningen beslutar kommunen att anta detaljplanen.

  6. Pågående

    Laga kraft

    Om ingen har överklagat kommunens beslut att anta detaljplanen, vinner den laga kraft tre veckor efter att beslutet anslagits.