Prövning och validering

    För att få betyg på dina kunskaper behöver du ansöka om något som kallas prövning. Har du lärt dig något utanför skolan, men saknar intyg på dina kunskaper? Då kan du få din kunskap bedömd genom något som kallas validering. 

    Prövning

    En prövning innebär att du på egen hand läser in en hel kurs och sedan gör prov för att få betyg i kursen. Prövningen utgår alltid från den nationella kurs­planen (skolverket.se) Länk till annan webbplats..

    De flesta av våra prövningar genomförs av NTI-skolan. Har du frågor om prövning kontaktar du dem på e-post provning@nti.se.

    Ansök om prövning

    Du bokar tid för ansökan om prövning genom att kontakta oss på e-post vuxenutbildningen@varberg.se. I mejlet skriver du dina kontakt­uppgifter och vilken kurs du vill göra prövning i. Efter att vi godkänt dig för ansökan om prövning kommer du få ett mejl med viktig information två veckor innan den sker.

    All prövning är på distans, men du ansöker till prövning på plats vid Vuxen­utbildningen i Varberg enligt bokad tid. Det finns ett begränsat antal platser för varje prövnings­tillfälle. Du kan bara ansöka om prövning för en kurs per termin.

    Sista datum för ansökan om prövning är:

    • Onsdag 25 januari. Prövnings­perioden är 3 mars–10 april.
    • Onsdag 22 februari. Prövnings­perioden är 3 april–5 maj.
    • Onsdag 22 mars. Prövnings­perioden är 1 maj–2 juni.

    Du ska lämna in dina betygskopior och ett kvitto på att du betalat prövnings­avgiften (om du måste betala för din prövning) i samband med att du ansöker om prövning!

    Prövningsavgift

    Om du har läst en kurs men fått underkänt betyg (IG eller F) kostar det ingenting att ansöka om prövning. Annars behöver du betala en prövnings­avgift på 500 kronor per kurs.

    Uppgifter för betalning av prövnings­avgift

    Plusgiro­nummer
    10247-5
    Mottagare
    Varbergs Kommun
    Avsändare
    Namn, personnummer
    Övrigt meddelande
    9142-30100-47210-8341, Pröv, VUX, VBG

    Observera att en ansökan om prövning är bindande. Om du antas till prövning och lämnar återbud, betalas inte prövnings­avgiften tillbaka.

    Efter prövning

    När prövningsperioden är slut får du ditt betyg i kursen efter ungefär två veckor. Det är NTI som sätter betyg, så har du några frågor om detta kontaktar du dem.

    Validering

    Validering handlar om att bedöma och värdera din kunskap oavsett var, när och hur du har lärt dig den. Din validerade kunskap blir sedan ett bevis på vad du kan.

    För att kunna bli validerad behöver du ha erfarenhet och kunskap som motsvarar en hel kurs. Innan du ansöker om validering behöver du genomgå en inledande kartläggning. Kontakta oss om du vill veta mer.

    Vanliga frågor om prövning och validering

    Nej, prövningar berättigar inte studie­stöd från CSN.

    Ja, men du får bara betyg i den kurs som du gör prövningen i.

    Senast publicerad:

    Skolverket

    Skolverket är den myndighet som ansvarar för att alla skolor och utbildningar sköts på rätt sätt i Sverige.