Prövning och validering

  För att få betyg på dina kunskaper behöver du ansöka om något som kallas prövning. Har du lärt dig något utanför skolan, men saknar intyg på dina kunskaper? Då kan du få din kunskap bedömd genom något som kallas validering. 

  Prövning

  En prövning innebär att du på egen hand läser in en hel kurs och sedan gör prov för att få betyg i kursen. Prövningen utgår alltid från den nationella kurs­planen (skolverket.se) Länk till annan webbplats..

  De flesta av våra prövningar genomförs av NTI-skolan. Har du frågor om prövning kontaktar du dem på e-post provning@nti.se.

  Ansök om prövning

  Du bokar tid för ansökan om prövning genom att kontakta oss på e-post vuxenutbildningen@varberg.se. I mejlet skriver du dina kontakt­uppgifter och vilken kurs du vill göra prövning i. Efter att vi godkänt dig för ansökan om prövning kommer du få ett mejl med viktig information två veckor innan den sker.

  All prövning är på distans, men du ansöker till prövning på plats vid Vuxen­utbildningen i Varberg enligt bokad tid. Det finns ett begränsat antal platser för varje prövnings­tillfälle. Du kan bara ansöka om prövning för en kurs per termin.

  Sista datum för ansökan om prövning är:

  • Onsdag 31 januari. Prövnings­perioden är 19 februari–22 mars.
  • Onsdag 6 mars. Prövnings­perioden är 25 mars–26 april.
  • Onsdag 10 april. Prövnings­perioden är 29 april–31 maj.

  Prövningsavgift

  Om du har läst en kurs men fått underkänt betyg (IG eller F) kostar det ingenting att ansöka om prövning. Annars behöver du betala en prövnings­avgift på 500 kronor per kurs.

  Uppgifter för betalning av prövnings­avgift

  Plusgiro­nummer
  10247-5
  Mottagare
  Varbergs Kommun
  Avsändare
  Namn, personnummer
  Övrigt meddelande
  9142-30100-47210-8341, Pröv, VUX, VBG

  Observera att en ansökan om prövning är bindande. Om du antas till prövning och lämnar återbud, betalas inte prövnings­avgiften tillbaka.

  Efter prövning

  När prövningsperioden är slut får du ditt betyg i kursen efter ungefär två veckor. Det är NTI som sätter betyg, så har du några frågor om detta kontaktar du dem.

  Prövning i SFI

  För dig som läser SFI är reglerna för prövning lite annorlunda. Mer information om detta finns på sidan SFI, svenska för invandrare.

  Validering

  Validering handlar om att bedöma och värdera din kunskap oavsett var, när och hur du har lärt dig den. Din validerade kunskap blir sedan ett bevis på vad du kan.

  För att kunna bli validerad behöver du ha erfarenhet och kunskap som motsvarar en hel kurs. Innan du ansöker om validering behöver du genomgå en inledande kartläggning. Kontakta oss om du vill veta mer.

  Vanliga frågor om prövning och validering

  Nej, prövningar berättigar inte studie­stöd från CSN.

  Ja, men du får bara betyg i den kurs som du gör prövningen i.

  Senast publicerad:

  Skolverket

  Skolverket är den myndighet som ansvarar för att alla skolor och utbildningar sköts på rätt sätt i Sverige.