
SFI, svenska för invandrare
SFI är en grundläggande utbildning för dig som inte har svenska som modersmål. Du får lära dig att prata, läsa och skriva på svenska. Kurserna utgår från dina intressen, förutsättningar och behov.
Vem får läsa SFI?
- Du är folkbokförd i Varbergs kommun.
- Du har fyllt 16 år (från och med 1 juli samma år som du fyller 16).
- Du har inga grundläggande kunskaper i svenska.
Du kan också läsa SFI om du är medborgare i EU/EES eller Schweiz och har uppehållsrätt här. Du måste inte vara folkbokförd i Varberg, men du måste bo här. Ta med pass till ditt möte med oss för att visa medborgarskap.
SFI för ukrainska flyktingar
Vuxenutbildningen i Varberg håller just nu på att planera undervisning i SFI för personer med skydd av massflyktingsdirektivet. Mer information kommer snart.
OBS! Just nu är vår handläggningstid för SFI lite längre än vanligt. Ingen antagning kommer ske förrän tidigast vecka 23.
Upplägg och studietakt
Utbildningen i SFI är uppdelad i nivåerna A, B, C och D.
SFI är en flexibel utbildning. Du kan läsa den samtidigt som du jobbar, praktiserar eller studerar något annat. Undervisningen är som utgångspunkt på 50 %. Det betyder att du förväntas lägga ungefär 15–20 timmar i veckan på SFI.
Du kan läsa SFI på dagtid, kvällstid, flex eller distans. Om du vill läsa på flex eller distans behöver du kontakta vår utbildningssamordnare.
Kostnad och ekonomiskt stöd
Undervisningen och de böcker du behöver för kurserna är gratis. Du behöver själv betala för lexikon, pennor och anteckningsböcker.
Du kan inte söka studiestöd från CSN när du läser SFI.
Betyg
När du har läst färdigt kursen SFI D får du automatiskt ditt betyg skickat hem till dig med post. Vill du få kopia på ditt betyg i SFI A, B eller C beställer du det i e-tjänsten Beställ betygskopior från Vuxenutbildningen i Varberg Länk till annan webbplats..
Prövning i SFI
Uppfyller du kraven för att läsa SFI och har tidigare kunskaper i svenska? Då kan du göra en prövning av dina kunskaper utan att delta i någon undervisning. Du får däremot inte göra en prövning i SFI om du inom de senaste tre månaderna har gjort ett nationellt prov, eller om du redan läser en kurs i SFI.
Mer information finns på sidan Prövning och validering.
Senast publicerad:
Visste du att du kan gå en yrkesutbildning samtidigt som du läser SFI? Det kallas att gå en kombinationsutbildning.
Är du ny i Sverige? Då kan du kan läsa en kurs i samhällsorientering. Samhällsorientering ger dig möjlighet att lära dig hur det svenska samhället fungerar.