Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.

Ett samhälle slöt upp för elevers valkompetens – i år igen!

Janette Brink, förskollärare, lät eleverna testa olika digitala verktyg som används i förskolan.

Janette Brink, förskollärare, lät eleverna testa olika digitala verktyg som används i förskolan.

Spika, bädda och fronta. Det fanns gott om arbetsuppgifter att testa för eleverna i årskurs 8 när de under onsdagen besökte MOA-mässan 2023. På plats fanns 130 olika yrken representerade från 20 olika branscher.
- Jag besöker mässan för första gången och jag är jätteimponerad, säger Thomas Larsson, lärare på Påskbergsskolan.

För tredje gången arrangerades MOA-mässan, den lokala interaktiva yrkesmässan, för elever i årskurs 8 på alla kommunala grundskolor. Under tre pass hann totalt 650 elever gå igenom de 16 olika yrkesvärldarna och träffa på 130 olika yrken. Eleverna fick bland annat testa på att byta däck, laga tänder, livrädda, svetsa med hjälp av VR-glasögon, testa brandmännens uniformer, sätta priser i matbutik, köra grävmaskinssimulator, snickra, duka, gissa spannmål, programmera och bädda.

- Jag är jätteimponerad av hela mässan och alla engagerade vuxna som finns på plats. Det är väldigt positivt att eleverna får möjlighet att testa på så många olika arbetsuppgifter på samma plats, säger Thomas Larsson, lärare på Påskbergsskolan och får medhåll av kollegan Per Westmark.

- Eleverna har förberett sig genom att vi har tittat på olika yrkesfilmer, läst igenom material och diskuterat och olika yrken och branscher. De har även skrivit personliga brev med QR-kod som de kan visa upp här idag. Förhoppningsvis kan de efter MOA-mässan ha chans till sommarjobb eller PRAO-plats, säger Per Westmark.

På Påskbergsskolan är det flera elever som ännu inte vet vad de ska välja till gymnasiet och lärarna menar att mässan ger möjlighet att både välja och välja bort.

- Jag hoppas att dagen väcker tankar och reflektion hos eleverna. Det finns många yrken och branscher som de inte vet om men vad jag sett så här långt så är de nyfikna och sugna på att testa, så det är kul att se. De lär sig mycket här, säger Per Westmark.

Digitalisering intresserar fler killar

I Varbergs kommuns värld står bland annat Janette Brink, förskollärare på Bolmens förskola.

- Jag är här idag för att visa upp mångfald och bredd i förskolan. Det är viktigt att visa vad förskolan är idag och att lärandet sker på så många olika sätt. Att möta årskurs 8, alltså innan de gör sitt gymnasieval, är toppen, menar hon.

Förskolan är en kvinnodominerad arbetsplats och just därför tycker Janette Brink att det är extra kul att det varit fler killar än tjejer som besök henne under mässan.

- Jag har med mig flera digitala verktyg, bland annat NetBoard, Blue-Bot och Dash, för att visa upp hur vi arbetar med digitalisering i förskolan. Det är flera killar som varit intresserade av just det. Jag hoppas att jag har väckt nyfikenhet hos eleverna och fått några att ändra uppfattning om vad det innebär att arbeta i förskolan.

Nämnd och mässa

MOA-mässan, som arrangeras av förskole- och grundskoleförvaltningen i Varbergs kommun, är en del i modern arbetslivsorientering, MOA. Mässan är en viktig mötesplats mellan skola och arbetsliv där eleverna stärker sin valkompetens och ökar motivationen för lärande och framtida studier och yrkesval.

- Jag är verkligen imponerad av näringslivet och allt de gör för eleverna här idag, säger, David Sandrén, ordförande i förskole- och grundskolenämnden. Dagen till ära har han valt att flytta nämndsmötet till just Arena Varberg och MOA-mässan.

- Det här blir ett utbildningstillfälle för alla oss som är nya i nämnden. MOA-mässan är en stor del i skola- arbetslivsarbetet och det är viktigt att vi i nämnden vet vad mässan innebär och att vi får se det live, säger han.

Frida Eckegren Serholt
pedagogvarberg@varberg.se

publicerad:

Senast Ändrad: