Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.

Enhet flerspråkighet: Nätverksträff, del 1

Anne Reath Warren

Anne Reath Warren

I syfte att öka samverkan, ta del av aktuell forskning och sprida goda exempel bjöds modersmålslärare och chefer från Borås, Falkenberg och Varberg in till en studiedag anordnad av enhet flerspråkighet i Varberg.

Drygt 160 modersmålslärare och chefer samlades i uppstartsveckan för en heldagsfortbildning om flerspråkighet i skolan och studiehandledning på modersmålet. Under förmiddagen fick deltagarna ta del av en föreläsning av Anne Reath Warren, lektor i didaktik med inriktning mot flerspråkighet och nyanländas lärande vid Uppsala universitet. Hon arbetar med fortbildning om flerspråkighet i skolan, med särskilt fokus på studiehandledning på modersmålet och modersmålsämnet.

- Det finns mycket vi kan utveckla inom området och studiehandledarnas arbete behöver lyftas. Studiehandledaren är viktig, både för elev och lärare, och forskning visar att konsekvenserna är många för en elev som saknar en studiehandledare.

- Att en studiehandledare är viktiga när en elev är nyanländ till Sverige är begripligt, men behovet finns kvar också när eleven kommit igång i skolarbetet och förstår en hel del.

Förståelse ger framgång

Anne Reath Warren´s föreläsning var uppdelad i två delar. Den första delen handlade om att organisera och genomföra studiehandledning. Och den andra delen om multimodalitet och litteracitet i modersmålsundervisningen. Anne Reath Warren menar att modersmålslärare och studiehandledare ofta har tuffa arbetsförhållanden med en hel del ensamarbete. Hon strävar efter att rektorer ska ha kunskap om hur viktigt en organisering av studiehandledning och modersmål är för elevers lärande. Under dagen i Varberg möter hon flera rektorer och skolchefer.

  • - Forskning slår fast att skolledare som är insatta i modersmålslärares och studiehandledares arbete också medvetet satsar på fortbildning och utbildning för lärarna. Därför är det glädjande att se flera rektorer och chefer här idag.

  • Frida Eckegren Serholt
    pedagogvarberg@varberg.se
Drygt 160 modersmålslärare och chefer samlades i uppstartsveckan för en heldagsfortbildning om flerspråkighet i skolan och studiehandledning på modersmålet.

Drygt 160 modersmålslärare och chefer samlades i uppstartsveckan för en heldagsfortbildning om flerspråkighet i skolan och studiehandledning på modersmålet.

publicerad:

Senast Ändrad: