Samverkansdag med barnets väg i systemet i fokus

Idag arrangerar Varbergs kommun och Region Halland en samverkansdag. Dagen har fokus på hur just samverkan kan stärkas på bästa sätt för att se till att inget barn faller mellan stolarna.

Hallå där, verksamhetschef Fredrik Lundqvist. Vad är det för dag och vad är syftet med den?


- Syftet med dagen är att ta steg i riktningen att bättre förstå och lära känna varandra för att tillsammans kunna identifiera hur vi kan stärka samverkan och i vilka situationer och lägen barn riskerar att bollas mellan våra verksamheter. Vi vill bygga broar mellan varandra.

- Dagen är också en del av det gemensamma arbetet med att stärka barn och ungas psykiska hälsa. Hur går vi från ord till handling? Det är vi tillsammans som kan göra något, var och en av oss har ett ansvar att bidra till att samverka och samarbeta på riktigt. Det räcker inte att etablera SSGB, vi måste alla göra vår del av jobbet framöver - det är vi, inte någon annan, som kan göra skillnad.

  • - Vi har inte råd att vänta eller välja bort detta arbete, varken för barnens och deras familjers skull eller för vår skull. Vi blir smartare tillsammans.
    Kunskap och relationer är två grundstenar i samverkan. Dagen kommer att
    främja båda dessa.

Istället för traditionella presentationer, som riskerar att bli ganska sömniga när antalet presentationer är många, har ni valt en annan form för informationsspridning den här gången. Berätta!


- Vi har valt att alla som ska presentera sin verksamhet gör det i formatet Pecha Kucha. Det är en presentationsteknik som bygger på 20 bilder med enbart tal i 20 sekunder per bild. Jag, Katinka Wertsén och Erik Thor kommer att presentera förskole- och grundskoleförvaltningens Pecha Kucha. Vi har övat en hel del och eftersom formatet kräver att du är väldigt tydlig, verkligen väljer rätt fokus i det du ska tala om och också att du håller tiden. Vi har hört ryktas att moderatorn och teknikerna drar kontakten efter 6 minuter och 40 sekunder...

Vilka förväntningar på stärkt tillsammansarbete mellan såväl förvaltningar inom Varbergs kommun, som med Region Hallands olika avdelningar och mottagningar har du?


  • - Vi har inget val annat än att komma i konkreta samarbeten kring dagens viktiga ämne. De utmaningar vi har nu och framåt löser ingen av oss på egen hand. I alla fall inte med önskat resultat. Därför måste tillsammansarbete stärkas och en förutsättning för det är att vi träffas och utbyter tankar och erfarenheter även på detta vis.

Du och övriga arrangörer ligger i detta nu i startblocket för att öppna dagen. En klassisk idrottsfråga är på sin plats: Hur känns det, vilken puls har du just nu?


  • - Svårt att svara på. Men en känsla av hoppfullhet om att detta kan bli startskottet för fler processer tillsammans framgent mellan alla som är representerade här idag. Där vi kan fortsätta att dela viktiga perspektiv med varandra och även dela våra olika utmaningar med varandra. Men kanske framförallt att vi kan få det att leda till att vi alla lyckas bättre i att få våra barn och elever att må bättre och att i högre grad lyckas bemästra vardagens utmaningar.
  • Frida Eckegren Serholt
    och Viktoria Struxsjö
    pedagogvarberg@varberg.se

publicerad:

Senast Ändrad: