Kapprumsbibliotek ger alla barn samma möjlighet till läsning

Maria Karleyel, Emma Torstensson och Catrine Yngbro visar upp några av de böcker som går att låna på Kapprumsbiblioteket.

Maria Karleyel, Emma Torstensson och Catrine Yngbro hoppas att de nya böckerna gör att ännu fler barn och vårdnadshavare lånar med sig böcker för att läsa hemma.

Alla förskolor i Varbergs kommun har ett kapprumsbibliotek. Under hösten och våren har alla dessa drygt 100 bibliotek uppdaterats med nya fina böcker. Syftet med kapprumsbiblioteken är att öka läsintresset och alla ska få samma möjlighet att låna och läsa böcker.

Kapprumsbibliotek gör det möjligt för barn och vårdnadshavare att enkelt och gratis kunna låna böcker för att läsa hemma. Alla kommunala förskolor har något typ av kapprumsbibliotek och under hösten 2023 och våren 2024 har alla dessa drygt 100 bibliotek fått påfyllning av drygt 20 nya spännande böcker.

- Läsning har en avgörande betydelse för ett barn och att redan i förskolan ha möjlighet att bygga upp ett intresse för läsning och böcker är fantastiskt, säger Margaretha Bengtsson, språk-, läs- och skrivutvecklare på förskole- och grundskoleförvaltningen.

Det är med stöd från Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen som kapprumsbiblioteken möjliggörs.

Alltid böcker tillgängligt

På Bumerangens förskola är läsning något som prioriterats och varje dag läser pedagogerna tillsammans med barnen.

- Ibland pratar vi bara om bilderna eller läser delar av en bok men vi har alltid böcker tillgängliga för barnen så de kan läsa när de vill, säger Catrine Yngbro, barnskötare på Bumerangens förskola.

Ungefär 65 procent av barnen på förskolan är flerspråkiga och pedagogerna ser det som en stor fördel att flera av de nya böckerna är på andra språk än svenska.

- Det blir ett interkulturellt perspektiv i språkundervisningen och det är en trygghet för vårdnadshavarna att kunna låna en bok på sitt modersmål. Vi hoppas att böcker på olika språk gör att ännu fler lånar med sig böcker hem och läser med sina barn, säger Maria Karleyel, förskollärare på Bumerangens förskola.

Sätter guldkant på barns språkutveckling

Rektor Emma Torstensson menar att kapprumsbiblioteken underlättar för vårdnadshavare och bidrar till en bättre språkundervisning på förskolan.

- Det här blir en guldkant på barnens språkutveckling. Alla har inte möjlighet att besöka biblioteket men att då kunna erbjuda ett mini-bibliotek här är fantastiskt, säger hon.

Böckerna som valts ut av bibliotekarier är anpassade för barn i åldern 1–6 år och exponeras på ett tilltalande sätt i förskolornas kapprum.

  • - Kapprumsbiblioteken ger alla samma möjlighet att kunna låna och läsa böcker hemma och det är verkligen en tillgång, både för oss och för familjerna, säger Maria Karleyel.
  • Frida Eckegren Serholt
    pedagogvarberg@varberg.se
Ett 20-tal nya böcker ligger utspridda på golvet.

Det är en stor bredd bland böckerna som barnen kan låna via Kapprumsbiblioteket på förskolan.

publicerad:

Senast Ändrad: