Full fart för Feriepraktik!

Det börjar som ett treårigt projekt. Första året medskapar fyra förvaltningar. Feriepraktik är ett förvaltningsövergripande samrbete för elever i årskurs 8. Nästa vecka drar det igång!

Hallå där, Åsa Bengtsson!

Du samordnar världspremiären av Feriepraktik sommaren 2024. Vad är Feriepraktik och hur kommer det sig att förskole- och grundskoleförvaltningen medskapar i det?

- Feriepraktik är ett treårigt projekt som fyra förvaltningar i Varbergs kommun driver där elever i årskurs 8 erbjuds att praktisera på kommunala arbetsplatser med avtalsenlig lön. För förskole- och grundskoleförvaltningens del bygger vi in Feriepraktiken i allt det som pågår i MOA, modern arbetslivsorientering. I likhet med övriga medskapande förvaltningar är Feriepraktik en del av den långsiktiga kompetensförsörjningen för Varbergs kommun. Vem vet, kanske är det morgondagens medarbetare och kollegor vi strax skickar ut på betald praktik i tio dagar?

160 intervjuer genomfördes i vintras, berätta om processen!

- Ja, det var verkligen många elever som skulle intervjuas efter första gallringen. Det gick till så att kollegor från olika förvaltningar jobbade i par och tog hand om eleverna i olika intervjurum under flera eftermiddagar och kvällar i februari och mars. Eleverna fick känna på hur det är att få komma på intervju och de fick fundera över hur de skulle svara på ”riktiga” jobbintervjufrågor.

- För många var detta första gången någonsin de hade varit i en sådan här situation, så det var nog både darrigt och tufft, men alla klarade detta fantastiskt bra. Alla intervjuare var enormt imponerade av alla härliga ungdomar som gick all-in och gjorde det bästa av upplevelsen. Jag hörde från några elever efteråt att den svåraste frågan var ”Varför ska vi ta in just dig som feriepraktikant i år?” och det kan jag verkligen förstå för det är ingen lätt fråga att svara på.

Detta är ju ett förvaltningsövergripande samarbete. Vad önskar du att projektet ska uppnå, på kort sikt och på längre sett till elevers lärande och elevers stärkta valkompetens?

- På kort sikt att vi stärker elevernas självförtroende, deras kunskap om arbetsmarknaden och vad kommunen har för typ av jobbroller att erbjuda. De ska bli motiverade av att de fått med sig erfarenheter i bagaget för att kunna göra väl underbyggda val för vidare studier och framtida yrkesval. På lång sikt hoppas jag att de även lär sig mer om sig själva som de kan utnyttja i många år framöver - hur de ska använda sina styrkor på bästa sätt, våga mer och testa nytt.

Första sommaren är inte ens genomförd för feriepraktikanterna, och redan planeras för kommande år. Vilka förbättringar och förfiningar kommer att göras?

- Förbättringar är mycket i kommunikationen med praktikplatserna, alla handledare och elever. Vi har lärt oss mycket under första året och kan absolut bli bättre både planeringsmässigt och kommunikationsmässigt så att processen blir mer effektiv.

- Dessutom hoppas vi fyra förvaltningar som är med i projektet att fler förvaltningar och kommunala verksamheter har möjlighet att ta emot feriepraktikanter. Vi vet ju att när ett samhälle sluter upp för elevers lärande och valkompetens blir det en win-win för alla involverade. Feriepraktik är också att vara ambassadör för arbetsgivaren Varbergs kommun och den egna arbetsplatsen. Eleverna får möta engagerad och kompetent personal och sådana möten är bästa möjliga möte för lärande!

Pedagog Varberg följer givetvis upp världspremiären av Feriepraktik för elever i åk 8 efter sommaren.

Frida Eckegren Serholt
pedagogvarberg@varberg.se

publicerad:

Senast Ändrad: