Lekfullt lärande med sagan i fokus

Vimpel med bokstäver som bildar ordet Bokfest

Nyligen hade hela teamet en bokfest där årets bok/saga presenterades. Sagan ska fungera som en utgångspunkt där pedagogerna på ett lekfullt sätt kan bygga på med olika lärområden utefter vad barnen visar ett intresse för.

På förskolorna Prästakullen, Nedregården och Ugglan arbetar de tematiskt med sagan i fokus. Boken fungerar som ett paraply, eller en flexibel ram, där lek, lärande, fantasi och undervisning ryms.

- Jag tycker att det är viktigt att förskolan inte skolifierar sin undervisning utan att den får lov att vara fantasifull och lekfull och att den utgår ifrån en begriplig kontext, menar Linda Westlund, rektor för ovan nämnda förskolor.

När Linda Westlund gick rektorsutbildningen för två år sedan träffade hon rektorer som arbetar på så kallade litteraturprofilerade förskolor. Dessa förskolors undervisning utgår från böcker, fantasi och lek i ett lustfyllt lärande.

- Eftersom jag funderade på hur jag och mina medarbetare skulle kunna fördjupa språkkunskaperna hos barnen så kontaktade jag Mölndals stad, som har flera litteraturprofilerade förskolor, berättar Linda Westlund.

Efter en givande föreläsning av två utvecklingsstrateger i Mölndal så var Linda Westlund och pedagogerna på hennes tre förskolor redo att köra i gång i Varberg.

Motiverande och meningsfullt projekt

Läsåret 2023/2024 blev ett testår, där de prövade att ha sagan som utgångspunkt. I augusti valde varje avdelning en egen bok som de skulle utgå ifrån under hela terminen, det samma gjordes under vårterminen.

- Nu när detta läsår är till ända så kan jag se att pedagogerna har haft en tydligare röd tråd än tidigare, det tematiska arbetet har lett till en mer fokuserad verksamhet. Läroplanskopplingarna har blivit tydligare då målet varit mer levande. Pedagogerna har kunnat se att undervisningen gjort skillnad för barnens lärande, säger Linda Westlund. För oss blev SKUA en språngbräda in i barnbokens möjligheter och att rama in undervisningen på detta sätt blir ett motiverande och meningsfullt gemensamt projekt, säger hon.

Inför läsåret 2024/2025 så blir det en gemensam bok för alla tre förskolor. Nyligen samlades alla pedagoger på en bokfest där det avslöjades vilken bok de ska arbeta med under kommande år.

- Att arbeta utifrån en gemensam saga skapar sammanhållning, nyfikenhet, spänning och framför allt mycket glädje i teamet. Boken blir en inramning på vad vi ska göra men vägarna kommer att se väldigt olika ut.

Litteraturrådet valde ut fem böcker

Inför beslutet av den kommande gemensamma boken hade alla pedagoger möjlighet att nominera böcker. Varje förskola har minst en litteraturansvarig som ingår i teamets litteraturråd. Detta litteraturråd gick igenom alla nominerade böcker och valde till slut ut fem stycken. Därefter valde förskolornas lärledare ut tre av dessa.

Sedan fick alla pedagoger sätta poäng på de tre böckerna efter olika kategorier. Den bok som fick flest poäng totalt vann. Men vilken bok det blev är än så länge hemligt eftersom avslöjandet av boken kommer att vara en del av undervisningen till hösten.

- Jag tror att det här kommer att bli jättebra. Boken som till slut vann har härliga bilder, den speglar naturfenomen och den handlar om vänskap och olikheter. Den har dessutom tydliga karaktärer som kanske kommer att hälsa på i barngrupperna.

Många och varierande ingångar till sagan

Att arbeta tematiskt med en bok ser Linda Westlund flera fördelar med. Att teamet kan hjälpas åt att använda litteraturens möjligheter i lärandet är en. Att det öppnar upp till spännande samtal, som annars kanske inte hade ägt rum, är en annan.

  • - Sammanfattningsvis kan jag säga att det inte är några svårigheter att arbeta med en och samma saga i ett helt år. Det är bara fantasin och kreativiteten som sätter gränser. Visst hade det blivit tråkigt om vi bara läste sagan rakt upp och ner men det gör vi ju inte utan ingångarna är många och varierade och det är alltid läroplanen och barnens intresse som styr, säger hon.
  • Frida Eckegren Serholt
    pedagogvarberg@varberg.se
Bild på Carin sjöstrand, Josephine Forsberg, Jennie Ibram och Ann-sofie Andersson som sitter vid en bord med böcker.

Litteraturrådet består av Carin Sjöstrand, Josephine Forsberg, Jennie Ibram, Ann-Sofie Andersson och rektor Linda Westlund.

Bild på tre böcker.

Under kommande läsår kommer de tre förskolorna att arbeta tematiskt med en av dessa tre böcker. Vilken det blir kommer att avslöjas för barnen under hösten.

publicerad:

Senast Ändrad: