Bildmontage.

Diana Orving - Närmanden

Varbergs konsthall presenterar separatutställningen Närmanden med konstnären och modedesignern Diana Orving (f 1985). I varierande textila skulpturer och storskaliga installationer skapas en koreografi av kropp, rörelse och materialitet i utställningsrummet.

Diana Orving beskriver sin konstnärliga process som ett intuitivt undersökande där varje nytt steg blir en reaktion på det föregående. Processen påminner om en koreograferad dans där en första stegkombination blir ett startskott för en serie rörelser. Genom improvisation formas materialet och skulpturerna växer fram till en rörelse.

Att klä och drapera en kropp med textilier beskriver Orving som att skapa ett slags rörlig arkitektur. Vinklar och kurvor spelar in i mönsterkonstruktionen, likaså möjligheten till rörelse och kroppens volym. Verken i utställningen tar klivet från att vara en rörlig arkitektur kring en kropp till att bli egna arkitektoniska kroppar i rummet. De svävar i luften och är voluminösa till sin form. Det finns en materiell närvaro i dem samtidigt som de är transparenta och består av luft. De för tankarna till något organiskt, ett skelett från ett djur eller en kokong eller frökapsel från en växt.

I väggskulpturerna finns en skörhet och råhet. Likt en uppnålad fjärilssamling är de tunna textilierna uppnålade på väggarna. Genom luftdrag och lek med ljus och skugga skapas nya former och uttryck. I flera av Orvings verk finns en nästintill förbjuden intimitet. De mjuka formerna och vecken bjuder in oss i ett slags kontemplativt tillstånd, en privat plats där associationerna kan sväva fritt.

Senast publicerad:

Detaljer

Datum: 25 maj - 29 augusti 2021

Tid: 08.00 - 18.00

Pris: Gratis

Arrangör

Varbergs Konsthall

0340-886 31

konsthallen@varberg.se

Plats

Kontakt
Kontaktbild
Johanna Holmström
Konstpedagog