Bildmontage.

Niki Lindroth von Bahr - 25/9

Varbergs konsthall presenterar under hösten en separatutställning
med konstnären, regissören och animatören Niki Lindroth von Bahr. I utställningen Ge oss ljus visas fyra animerade kortfilmer och ett antal modeller.

Filmerna är gjorda med den tidskrävande tekniken stop-motion där små dockor kommer till liv med böljande rörelser. Lindroth von Bahrs filmer är som moderna fabler. De är på samma gång poetiska, komiska och samhällskritiska. Filmerna befolkas av olika antropomorfa djur som berättar om vemodet och ledan i livet, men också om hopp och längtan efter en annan tillvaro. Vi får möta den lilla individens stretande i tillvaron, både i arbetslivet och i samspelet med andra. Scenerna utspelar sig på arbetsplatser, stormarknader, simhallar och i våra hem. Platser vi alla rör oss på, frivilligt eller ofrivilligt. Miljöerna är bekanta och igenkänningsfaktorn är stor. I de oerhört detaljerade modellerna finns de eviga hyllorna med varor i mataffären och krukväxten i fönstret på läkarmottagningen.


I Tord och Tord möter vi karaktären Tord som äntligen får en vän i den nyinflyttade grannen. De utvecklar ett eget sätt att kommunicera som snart blir för komplicerat. I Simhall sammanstrålar sex karaktärer i en klassisk kommunal simhall. De präglas alla av bristen på empati och förståelse för varandras situationer. Saker börjar krackelera. Min Börda är en mörk musikal som utspelar sig i olika verksamheter vid en trafikplats. Karaktärerna dansar och sjunger om det meningslösa kneget. Den senaste filmen Något att minnas är som en vaggvisa för vuxna, där djuren sjunger om känslan att stå vid avgrunden när katastrofen närmar sig.


Lindroth von Bahrs filmer berör individens ensamhet och den ofrivilliga isoleringen. Hur vi söker efter kontakt och vårt behov av fysisk beröring. Ämnen som har blivit högaktuella när vi under en längre tid tvingats hålla avstånd till varandra. ”Ge oss ljus, blott en strimma”, sjunger insekterna i slutet av Något att minnas. Som en hoppfull vädjan om en liten förändring till det bättre, ett ljus
i mörkret.

Senast publicerad:

Detaljer

Datum: 25 september 2021 - 09 januari 2022

Tid: 08.00 - 17.00

Pris: Gratis

Arrangör

Varbergs Konsthall

0340-886 31

konsthallen@varberg.se

Plats