Fotomontage med text och en rökig mörk bild i bakgrunden.

Johannes Heldén - After the Rain

Astrobiologi, evolution och rymdfärder. Under hösten 2020 visas en separatutställning med konstnären och författaren Johannes Heldén (f 1978) i Varbergs konsthall.

I utställningen After the Rain presenteras verk i flera konstnärliga medier som video, installation, akvarell, fotografi och text. Genom Heldéns konst och poesi förflyttas vi i tid och rum. I visionära verk presenterar han olika scenarier, från en nära framtid till hundratusentals år framåt. Livet på Jorden har förändrats. Människan är frånvarande och märks i de artefakter hon lämnat efter sig och den åverkan hon gjort på naturen och omgivningen. Vardagens detaljer och föremål känns igen men har genomgått en förändring. Växt- och djurarter har försvunnit eller muterat med nya egenskaper anpassade till ett förändrat klimat. Civilisationer har blivit täckta av växter och hybrider av djur, natur och teknik har tagit form.

Heldéns konstnärliga praktik väcker frågor om vår existens och vår plats i universum. Dystopin och eko-katastrofen är närvarande, men också hoppet och nyfikenheten. Vart har människan tagit vägen? Kanske har hon sökt sig vidare ut i rymden i jakt på liv och en annan beboelig planet. Avståndet och tidsperspektivet blir oändligt i Heldéns arbeten. Det vi gör här och nu har konsekvenser både i en nära och avlägsen framtid.

Johannes Heldén föddes 1978 i Katrineholm och är idag verksam i Stockholm. Han har en masterexamen vid Konsthögskolan Valand (1999-2004, Göteborgs Universitet). Heldén är konstnär, författare och musiker och har skrivit ett flertal böcker samt publicerat flera skivor. 2015 mottog han Sveriges största konstpris, Åke Andrén konstnärsstipendium. Heldén har haft flertalet utställningar, bland annat på Moderna museet (Stockholm), Statens museum för konst (Köpenhamn), Kunsthall Trondeim (Trondheim) samt på NIMK (Amsterdam). Han finns representerad runt om i världen, bland annat på Malmö konstmuseum, Göteborgs konstmuseum och i flera privata samlingar.

Senast publicerad:

Detaljer

Datum: 19 september 2020 - 03 januari 2021

Tid: 08.00 - 17.00

Pris: Gratis

Arrangör

Varbergs Konsthall

0340-886 31

konsthallen@varberg.se

Plats