Fotomontage av konstnärens verk med en skulptur i bakgrunden.

  Peter Eccher – DSM 6:66 – Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders

  Arkeologiska lämningar, herbarium med medicinalväxter, svingande yxor och magiska föremål. Peter Eccher (f.1971, Göteborg) verkar i gränslandet mellan psykologi, oförklarliga fenomen och ritualer.

  I sin utställning DSM 6:66 – Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders väcker han frågor om strategier för mental överlevnad genom att undersöka olika medicinska traditioner och åkallande av övernaturliga Länk till annan webbplats. krafter. I platsspecifik installation, teckning och artefakt gestaltas konstnärliga manualer för diagnostisering av mentala tillstånd. Varbergs konsthall presenterar Peter Ecchers första stora konsthallsutställning.

  Vad betyder det att vara mänsklig i tragedier? Genom tabubelagda ämnen som ilska, våld och mörka tankar om förbannelser, speglar Eccher maktlöshetens och uthållighetens komplexa tillstånd i möte med makthierarkier, normer och manlighet. Hans intresse för tupilaqer och katharsis väver samman tematikens olika frågeställningar och ambivalens, med ett flertal nya verk. Uttrycket är lågmält och poetiskt men samtidigt storslaget och symbolstarkt.

  Känslor har en central plats i utställningen. De processas och diagnostiseras i ett försök att förstå vad det betyder att behålla sin integritet och värdegrund i ett tillstånd av utsatthet. Tillsammans medvetandegör verken olika sätt att finna sin väg i sårbarhet, en balansakt mellan glädje och sorg.

  Senast publicerad:

  Detaljer

  Datum: 21 september 2019 - 20 januari 2020

  Tid: 09.00 - 17.00

  Pris: Gratis

  Arrangör

  Varbergs Konsthall

  0340-886 31

  konsthallen@varberg.se

  Plats

  Kontakt
  Kontaktbild
  Johanna Holmström
  Konstpedagog