Koala i plast med gul bakgrund.

Rosie Deacon - Perfect Vacation

I ‘Perfect Vacation’ presenteras för första gången i Sverige en separatutställning med konstnären Rosie Deacon (AUS). Hennes stora intresse av australisk turism och hur Australien framställs kommer i sommar blandas med hennes tolkning av Sverige.

Med användandet av vardagliga föremål och återanvänt material arbetar Deacon processbaserat med ett slags kreativ besatthet. Inspirationen till sina motiv hämtar hon från naturen, omgivningarna och djurlivet på landsbygden i New South Wales, Australiens sydöstra del, där hon växte upp.

I konsthallen möts vi först av videoverket ‘Bit Fat In Da Back’, en film där Deacon leker med konceptet turism och australisk kitsch. Iklädd en kängurukostym med hundratals fastsydda koalabjörnar, rappar hon om att köpa med sig souvenirer från resor. Deacons parodiska tolkning av koalan som typiskt australisk blir en undersökning av hur en souvenir kan hjälpa till att skapa en nationell identitet, samtidigt som det blir en märklig marknadsföring av ett land.

Genom en portal tar besökaren sedan sig vidare in i konsthallen till Deacons version av en perfekt semesterdestination. I utställningsrummet har hon byggt upp flera skulpturala installationer som finns utspridda i rummet. Vi möter en lekfull alternativ verklighet, en färgsprakande fantasivärld fylld av djur, växter, sandstränder och souvenirer. Figurer i papier-maché blandas med fler videoverk, färgstarka kökshanddukar och ett diorama.

Rosie Deacon skapar en skruvad och surrealistisk värld där lekfullhet, glädje och nöje blandas med obehag, överflöd och avsmak. Hon får oss att fundera över vårt resande. Hennes konstnärliga praktik ger oss en möjlighet att få syn på vår konsumtion av resor, prylar och upplevelser. I en värld där avstånd inte längre är ett hinder, fortsätter vårt sökande efter det perfekta resmålet.

Utställningen ‘Perfect Vacation’ är producerad av Varbergs konsthall och visas mellan den 25 maj till den 25 augusti. Till utställningen planeras även ett publikt program av allmänna visningar och praktiska konstpedagogiska övningar.

Senast publicerad:

Detaljer

Datum: 25 maj - 25 augusti 2019

Tid: 08.00 - 17.00

Pris: Gratis

Arrangör

Varbergs Konsthall

0340-886 31

konsthallen@varberg.se

Plats

Kontakt
Kontaktbild
Johanna Holmström
Konstpedagog