Bildmontage.

Ida Persson: Numbness and Serenity

Under hösten visas separatutställningen Numbness and Serenity med Ida Persson i Varbergs konsthall.

Ida Perssons monumentala måleri består av geometriska former i en färgskala som vandrar mellan varmt och kallt. I hennes målningar byggs olika rum upp av varierande formelement, skuggeffekter och kontrasterande färger. Rummen känns bekanta och ger associationer till storslagna byggnader i ett stadsrum, eller arkitektoniska detaljer och utsnitt.

Måleriet präglas av dubbelheten som kan uppstå i en maktrelation. Att vara i underläge och inbäddad i en struktur som är disciplinerande och kontrollerande, samtidigt som den ger en känsla av trygghet och beskydd. Att disciplineras kan i bästa fall leda till ett tillstånd av fridfullhet, där man kan släppa sina egna tankar och bara följa. Att luta sig mot något eller någon. I sämsta fall leder disciplinering till avtrubbning och kapitulation. Man är kontrollerad och låter sig styras.

Målningarna har en strikt och tung komposition. De är placerade högt upp på väggarna, för att förstärka känslan av makt. När man närmar sig dem sker en förändring. Små penseldrag framträder, ytor buktar ut och linjerna är ostadiga. Likt en maktrelation som vid en första anblick tycks vara stark och fast, kan relationer och strukturer krackelera och brytas ner.

Utställningen Numbness and Serenity är producerad av Varbergs konsthall och visas mellan 24 september 2022 – 8 januari 2023.

Senast publicerad:

Detaljer

Datum: 24 september 2022 - 08 januari 2023

Tid: 12.00 - 17.00

Pris: Gratis

Arrangör

Varbergs kommun

0340-880 00

Plats

Information