Tillsammansarbete stärker elevers valkompetens

Olivia Olofsson , Erika Karlsson Jenny Holmgren, Madeléne Hansson och Amanda Marks.

Olivia Olofsson , Erika Karlsson Jenny Holmgren, Madeléne Hansson och Amanda Marks är alla medskapande aktörer på MOA-mässan 2024.

Om fem dagar är det dags för den fjärde MOA-mässan. I klassrum runt om i kommunen pågår förberedande arbetet för mässan.

- Elevers förberedelser inför mässbesöket är avgörande för elevernas motivation för lärande och stärkta valkompetens, säger skola- arbetslivsutvecklare Viktoria Struxsjö.

Den första MOA-mässan arrangerades 2019. Mässan blev en naturlig utveckling av aktiviteter i MOA, modern arbetslivsorientering, som sedan 2012 varit ett av förskole- och grundskoleförvaltningens prioriterade utvecklingsområden för de kommunala grundskolorna.

Efter varje genomförd mässa besvarar eleverna en enkät med frågor kopplade till elevers valkompetens, lärande och motivation. Enkäten ger inblick i elevers resonemang och upplevelse av MOA-mässan, och också möjlighet till förbättringar av aktiviteten till kommande år.

- Vi ser en positiv rörelse i elevers förståelse för hur mässan kan bidra till elevers insikter om fortsatta studier och vidgade vyer om arbetsmarknaden, säger Viktoria Struxsjö. Det kan vara en indikation på att mässan nu är en etablerad del av MOA och blivit en del i undervisningen.

Ett meningsfullt sammanhang

Några av de medskapande aktörerna som har varit med på samtliga MOA-mässor är Finnvedens Bil, före detta Bildepån. De representerar den ”värld” på mässan som kallas Bildepå/Verkstad och är uppbyggd av stationer där eleverna bland annat får dra ut bucklor på en bildörr, byta däck och söka PRAO-plats. Företaget ser sitt medskapande i elevers lärande som självklart. Madeléne Hansson, marknad- och kommunikationschef på Finnvedens Bil förklarar:

- Mässan är verkligen ett meningsfullt sammanhang att visa vilka yrken vi har i vår bransch och som eleverna i årskurs 8 kanske inte känner till. Vi vill vara del av elevernas val för framtiden, och ser gärna att fler tjejer kommer till vår bransch.

Madeléne Hansson berättar vidare att engagemanget hos medarbetarna i företaget är fantastiskt i samband med mässan. Kollegor får vara stolta över ”sitt” företag och stolta över att få presentera vad de gör i sina olika jobb, en helt vanlig dag.

- Vi flyttar med oss olika moment som vi gör till vardags i företaget. Vi söker ju ständigt plåt- och lacktekniker och då blir mässan en bra arena att presentera dessa yrken, och genom att eleverna får testa på yrkena.

Tillsammansarbete

Södra i Värö och Ringhals är stabila medskapare i MOA-mässan och är aktiva i bland annat MOA-mässan som del i en långsiktig strategisk kompetensförsörjning. Erika Karlsson och Olivia Olofsson representerar de båda företagen och samarbetar för innehållet i den gemensamma ”världen”. De lutar sig mot forskning för argument som motiverar ett medskapande skola-arbetsliv redan i grundskolan.

- All forskning visar att nyfikenhet för yrken och branscher måste skapas i tidiga år hos morgondagens medarbetare, säger Erika Karlsson. Vi kan se effekten av vårt tolvåriga samarbete skola- arbetsliv i MOA genom att de som söker sommarjobb och andra tjänster berättar om exempelvis SKAL och MOA-mässan för oss.

Tillsammansarbete är signifikant för medskaparna i MOA-mässan. Någon konkurrens mellan arbetsplatserna är det inte tal om.

- Vi söker samma kompetenser, våra behov är lika och då kan vi hjälpas åt att marknadsföra yrken som efterfrågas tillsammans, säger Olivia Olofsson. Vårt fokus är ju att väcka teknikintresset hos eleverna och visa på alla möjligheter vår bransch har.

Amanda Marks är koordinator- och kommunikationsansvarig på Varbergs Precision. Hon vittnar om att operatörer av olika slag är en annan efterfrågad yrkesgrupp. I en snabbrörlig utveckling inom branschen måste dagens operatörer ha förmåga att lösa problem och använda kunskap som omhändertar digitala förmågor. Språkkunskaper i engelska är idag ett vanligt krav för anställning, åtminstone hos Varbergs Precision.

  • - Just operatörer är så efterfrågade att vi vänder oss utomlands för kompetens. Därför blir vårt koncernspråk engelska och språkkunskaperna behövs såväl i personalrummet som i produktionen.
  • Jörgen Welter och
    Frida Eckegren Serholt
    pedagogvarberg@varberg.se

publicerad:

Senast Ändrad: