Interaktiv mässa stärker elevers valkompetens

Elev testar att vara brandman.

En brandman har 90 sekunder på sig att ta på all utrustning, inklusive det tunga luftpaketet. Eleverna som testade fick lite längre tid på sig men det var varmt och tungt ändå tyckte de.

Ta en VR-tur till framtiden, skifta däck på tid, minska matsvinnet i en matbutik och sälj sedan en bostad. På årets MOA-mässa fanns det gott om yrken att testa på för eleverna.

  • - Det är verkligen fina genuina möten här idag. I skolan pratar vi om olika yrken men här får eleverna uppleva dem på riktigt, säger Malin Brorson, lärare på Trönninge skola.

För fjärde gången arrangerades MOA-mässan, den lokala interaktiva yrkesmässan, för elever i årskurs 8 på de kommunala grundskolorna. Under tre olika besökspass hann alla 680 elever gå igenom de 15 olika ”världarna” som de medskapande aktörerna byggt upp dagen till ära.

- Vi pratar mycket om PRAO, SKAL och gymnasieval i skolan och denna mässa krokar arm i det så bra. Elevernas valkompetens stärks här idag och det är ett plus att medskaparna berättar om sina egna utbildningsvägar till sitt yrke, säger Therese Noborg, lärare på Lindbergs skola.

- Det är ett fantastiskt sätt att möte ett nytt yrke. Det finns något för alla, även de mer blyga eleverna har testat på flera yrken och jag ser hur deras självförtroende ökar med tiden, fyller kollegan Fredrik Olofsson i.

Viktiga förberedelser

Lärarna berättar att eleverna är väl förberedda inför dagen. Förutom att de fått besök av en skola- arbetslivsutvecklare som berättat om mässan så har de diskuterat vad olika yrken innebär och eleverna har även gjort en egen planering.

- Förberedelserna är jätteviktiga för att få ut så mycket som möjligt av tiden här. Det är kul att se att eleverna testar på så mycket som de gör, att de vågar vara nyfikna, säger de.

Under dagen fick eleverna bland annat testa på att bädda sängar, prova på hur det är att vara brandman genom att ta på arbetskläder och luftpaketet som väger 24 kilo, fronta varor i matbutik, dra ut tänder, skruva på termostaten på element, gissa spannmål, rita på golvet via en NetBoard, ”provköra” lastbil och mycket, mycket mer. Totalt fanns det 130 olika yrken representerade på mässan.

Inför framtida yrkesval

I matbutiken står läraren Malin Brorson och pikerar tillsammans med några elever.

- Det är fantastiskt att se detta. Alla är väldigt engagerade. Jag tror att det är jätteviktigt att få möta olika branscher på detta sätt. Både de elever som vet precis vad de vill bli och de som inte har en aning har nytta av denna dag inför framtida yrkesval, säger hon.

I samband med mässan har representanter från andra kommuner bjudits in för att ta del av mässan. I år var även grundskolans rektorsmöte förlagt till just Arena Varberg där mässan hölls.

  • - Det är väldigt positivt att vi är här och att vi rektorer också blir bärare av mässan. Jag är rektor på en skola som är F-6 men det här berör oss alla. MOA-mässan är inte en happening utan en del i ett stort och långsiktigt arbete som pågår genom hela grundskolan, säger Uffe Liborius, rektor på Göthriks skola.

  • Frida Eckegren Serholt
    pedagogvarberg@varberg.se

Malin Brorson pikerar tårtor.

Malin Brorson, lärare på Trönninge skola, pikerar.

Therese Noborg och Fredrik Olofsson, lärare på Lindbergs skola.

Therese Noborg och Fredrik Olofsson, lärare på Lindbergs skola, tror att valkompetensen ökar tack vare mässan.

Uffe Liborius, rektor Göhriks skola.

Uffe Liborius, rektor på Göhriks skola, är positiv till att det är så mycket praktiskt att testa på under dagen.

I år fanns det 15 olika "världar" att besöka på mässan och 130 olika yrken var representerade.

publicerad:

Senast Ändrad: