Ny befolkningsprognos påverkar planerings­förutsättningarna inför kommande års budget

Den nya befolkningsprognosen får stor inverkan på planeringsförutsättningarna för budget 2025.

Tisdag den 30 april 2024 beslutade Kommunstyrelsen om Planeringsförutsättningar inför Budget 2025. De förändrade förutsättningarna som redovisas inför kommande års budget, med lägre skatteintäkter och en förändrad demografitilldelning till nämnderna, hänger samman med den senaste befolkningsprognosen för Varbergs kommun.

Befolkningsutvecklingen i Varberg har kraftigt förändrats det senaste året och de närmaste åren prognostiseras en lägre befolkningsutveckling än i tidigare prognoser.

Detta beror på en rad faktorer, de viktigaste är:

  • Sviktande konjunktur - Högre räntor har gjort det dyrare att låna vilket leder till lägre inflyttning till kommunen. Varberg har ett relativt högt prisläge och det påverkar möjligheterna att flytta hit. Detta är troligen den största anledningen till det ganska dramatiska stoppet av inflyttare under 2023. Detta är också den faktor som är mest svår att bedöma när den vänder. Med en mer normaliserad konjunktur kommer troligen inflyttningen att öka igen.
  • Lägre födelsetal - Detta har varit en stor fråga i Sverige de senaste åren, men mindre i Halland och Varberg. Födelsetalen och fruktsamheten har legat betydligt högre än för rikssnitt och snitten i angränsande län. En viktig faktor i det har varit den höga inflyttningen. När den minskar ser vi ett sjunkande födelsetal. Under 2023 hade Varberg enligt SCB en fruktsamhet på 1,56 barn per kvinna jämfört med riket där den summerade fruktsamheten var 1,45 barn per kvinna, den lägsta fruktsamhet som någonsin uppmätts.
  • Mindre årskullar inflyttare och större för utflyttare - Själva strukturen på befolkningen påverkar också befolkningstillväxten. Prognosen går från några år med stora årskullar av människor i familjesättande ålder (25-35 år) till år där den gruppen är betydligt mindre. Så själva ”utbudet” av möjliga inflyttare till Varberg minskar. Detta sker samtidigt som årskullarna med människor i den typiska utflyttningsåldern (20-25 år) i Varberg ökar.

Läs mer om befolkningsprognosen i rapporten Varbergs befolkningsprognos 2024-2039 Pdf, 923.9 kB. och om nämndernas förutsättningar inför budgetarbetet i Planeringsförutsättningar inför Budget 2025 Pdf, 815.3 kB..

Text: Max Wehlin, utvecklingsstrateg infrastruktur, mobilitet och samhällsanalys och Hanna Widmark, controller.

publicerad:

Senast Ändrad: