Nya befolkningssiffror från SCB: Varberg sticker ut i Halland

Nu har statistikmyndigheten SCB kommit med nya siffror för landets befolkningsutveckling. Varberg sticker ut i Halland som den enda kommun som ökar.

Varbergs befolkning uppgick vid den 31 mars till 68 393 personer, en ökning med 68 personer eller 0,1 procent sedan årsskiftet. Samtliga övriga halländska kommuner minskar sin befolkning under perioden. Det gör att i länet minskade befolkning under första kvartalet med 312 personer till 343 434 personer, vilket motsvarar en minskning på - 0,1 procent.

Varberg går alltså mot strömmen i länet genom att vara den enda kommun som ökar sin befolkning. Även om ökningen är blygsam jämfört med tidigare år är det lite av ett styrkebesked att kommunen trots allt växer.

Bland de övriga kommunerna i länet är det framför allt Kungsbacka och Halmstad som minskar sin befolkning även om Hylte har den största procentuella minskningen.

Varberg växer som tidigare på inflyttning och även siffrorna är låga så är det länets enda kommun med positivt flyttnetto.

Situationen är den omvända för födelsenettot där betydligt fler dör än föds i kommunen. Varberg har det största negativa födelsenettot i länet. Av länets kommuner är det bara Falkenberg och Halmstad som har ett positivt födelsenetto. Orsakerna till Varbergs negativa födelsenetto bottnar i en åldrande befolkning och en kraftigt minskad inflyttning.

SCB levererar de officiella befolkningssiffrorna kvartslsvis. Vi gör även månadsvisa utdrag från Skatteverkets register för att följa utvecklingen.

Text: Max Wehlin, utvecklingsstrateg infrastruktur, mobilitet och samhällsanalys

publicerad:

Senast Ändrad: