Bokslut sätter kommunens klimatpåverkan under lupp

Varbergs kommun har tagit fram sitt andra klimatbokslut. Att mäta och utvärdera kommunens klimatpåverkan är en viktig del i arbetet med att begränsa klimatförändringarna.

Med hjälp av klimatbokslutet kan vi mäta, redovisa och utvärdera utvecklingen av vår klimatpåverkan. Syftet är att identifiera vilka åtgärder som behöver prioriteras för att kommunen ska bidra till både lokala, nationella och internationella klimatmål.

Slutsatser i klimatbokslutet

Klimatbokslutet för 2023 visar bland annat att:

  • Andelen fossilfria fordon i kommunorganisationen stadigt har ökat och ligger nu på 98 procent (personbilar och lätta lastbilar).
  • Livsmedelsinköpens klimatpåverkan har minskat i jämförelse med föregående år.
  • Användningstiden för datorer och mobiltelefoner har förlängts med ett år (från tre till fyra år).
  • Vegetariskt alternativ på skolorna har ökat konsumtionen av vegetabilier och minskat konsumtionen av animalier.

Vissa utsläpp ökar

Varberg växer och vi blir fler som bor och arbetar här. För att möta den växande befolkningen behövs nya skolor, förskolor och äldreboenden. Men byggandet genererar stora utsläpp av växthusgaser, främst från byggmaterial och transporter. Därför arbetar vi ständigt med att minska våra byggprojekts klimatpåverkan.

Läs bokslutet i sin helhet

Varbergs kommuns andra klimatbokslut har tagits fram av Varbergs kommun i samverkan med Energi- och miljöcentrum (EMC) och finns att läsa i sin helhet här: Varbergs kommuns klimatboklut 2023 Länk till annan webbplats.

Text: Johanna Thomsen, utvecklingsstrateg med inriktning miljö och klimat 

publicerad:

Senast Ändrad: