Abstrakt bild med starka färger och en siluett av en person.

Varnissage: En dröm om rosor och fjärilar

Varbergs konsthall bjuder in till vernissage av utställningen "En dröm om rosor och fjärilar" med Martin Jacobson.

Lördag den 25 maj öppnar sommarens utställning i Varbergs konsthall! Vi bjuder in till mingel med bubbel och inviger utställningen tillsammans med konstnären Martin Jacobson. I konstverkstan pågår även en öppen workshop. Varmt välkomna!

Program

13.30 - Dörrarna öppnas.

13:30-15:00 - Vernissageworkshop

Välkomna till konstverkstan på färgsprakande workshop! Måla en egen bild med akrylfärg och utmana din fantasi. Kanske kan träden vara röda, himlen gul och månen rosa? Från ca 5 år och uppåt.

14.00 - Invigning

Johanna Holmström, intendent för utställningar i Varbergs konsthall, presenterar utställningen och samtalar med Martin Jacobson.

16.00 - Dörrarna stängs

Om utställningen

I Martin Jacobsons bilder dras vi in i ett flöde av drömmar och mytologier. Bilderna är fyllda av människogestalter, djur, arkitektoniska former och natur. Färgerna är starkt kulörta och ofta uppskruvade vilket skapar en känsla av overklighet. Motiven med dess kontrastrika färger tycks vara både bekanta och obekanta på samma gång.

Jacobsons arbetsprocess startar vanligtvis i botaniserandet bland äldre bildvärldar i form av reklam, illustrationer, vykort och reproduktioner av konstverk. Ofta är de från mitten av 1800-talet och framåt; tiden för populärkulturens barndom. Han söker efter arketypiska motiv och teman som för honom tycks laddade med kollektiva minnen och associationer. Bilderna läggs ihop till collage som sedan blir förlagor till hans målningar.

Fram träder en fragmentarisk och surrealistisk bildvärld, igenkännbar och familjär men lika ofta okänd, mörk och suggestiv. Romantiska bildelement blandas med obehagliga och teatraliska. Ofta är det en scen som utspelar sig där vi som betraktare antingen dras in i det som pågår, eller lämnas utanför. Bilderna ruvar på något som precis är, eller inte är, inom räckhåll. Likt känslan av att drömma.

Utställningen En dröm om rosor och fjärilar är producerad av Varbergs konsthall och visas mellan 25 maj – 25 augusti 2024. Läs mer om utställningen här.

Senast publicerad:

Detaljer

Datum: 25 maj 2024

Tid: 13.30 - 16.00

Pris: Gratis

Arrangör

Varbergs kommun

0340-880 00

Plats