Ditte Ejlerskov: Scene Located

Under sommaren presenterar Varbergs konsthall separatutställningen Scene Located med konstnären Ditte Ejlerskov (DK).

Den danska konstnären Ditte Ejlerskov har under några års tid undersökt olika hormoners påverkan på våra kroppar. Hon intresserar sig för oxytocin, ”kärlekshormonet”, och dess pågående kamp mot adrenalin, det intensiva ”fly- eller fäktahormonet”. Båda hormonerna kan inte existera i våra blodflöden på samma gång. Det är antingen eller, som en ständigt pågående kamp. Ejlerskov undersöker och gestaltar denna kamp i form av två brottande kvinnor, The Wrestlers.

Brottarna är ett återkommande motiv i utställningen och syns i målningar, videor, storskaliga ullmattor, 3D-printade skulpturer och digital skulptur. De är en utveckling av den antika marmorskulpturen Brottarna föreställande två män, som finns i konstmuseet Uffizierna i Florens. Ejlerskov transformerar dem till två kvinnor och låter dem bli som avatarer för hormonerna.

I Scene Located undersöker Ejlerskov vidare själva platsen för maktkampen mellan hormonerna. Inspirerad av en perspektivteckning av renässanskonstnären Hans Vredeman de Vries, har hon i olika medier skapat en arkitektonisk scen. I Varbergs konsthall presenteras en meditativ helhetsinstallation. Vi bjuds in till att vid olika stationer utforska en rumslig plats, men också en mental plats, eller en scen, för en inre balans i våra flöden.

Senast publicerad:

Detaljer

Datum: 27 maj - 27 augusti 2023

Tid: 12.00 - 17.00

Pris: Gratis

Arrangör

Varbergs kommun

0340-880 00

Plats