Gammal svartvit bild på teatern.

Teaterns historia

Varbergs Teater är en unikt välbevarad landsortsteater från slutet av 1800-talet. En historisk teater byggd i nyrenässansstil, med alla sina vackra detaljer väl bevarade än idag.

1895 byggdes Varbergs Teater efter ritningar av arkitekten Lars Kellman och 1961 bestämde man sig för att restaurera byggnaden under ledning av Artur von Schmalensee. Varbergs Teater var från början en fristående byggnad, men under 2012 byggdes biblioteksbyggnaden i anslutning till teatern och man fick nu det bästa av två världar - en vacker teater i sekelskiftesanda och ett modernt bibliotek. Den 14 januari 2012 invigdes det nya kulturhuset och en kort tid därefter togs även varumärket Kulturhuset Komedianten fram, som blev som ett paraply över de olika verksamheter som befann sig i huset.

Varbergs Teater genomgick även under 2017 en omfattande renovering, där målsättningen var att teatern skulle komma så nära sitt ursprungsskick som möjligt. I samband med detta fick salongen nya teaterstolar, speciellt framtagna för att passa in i den historiska miljön. Vid detta stolsbyte gavs privatpersoner, företag och föreningar möjlighet att sponsra stolarna och på så vis främja Varbergs Teater. Ett bidrag som vi är väldigt tacksamma över idag.

Många vackra detaljer

Teatersalongen är byggnadens mest dekorerade och påkostade utrymme. Taket inne i salongen är målad i barockstil och mycket rikt utsmyckat, där dekor har inslag av jugendstil. Taket är utrustat med en ursprunglig elektrisk takkrona från firma Leja i Stockholm. I salongen är även originalridån, de rikt dekorerade läktarbarriärerna och scenomfattningar väl bevarade. Ridån i purpurrött och guld är målad av dekorationsmålaren Carl Grabow (1847-1922). Den på sin tid välkände teaterdekoratören var utbildad vid Konstakademin i Stockholm och hos bröderna Gropius i Berlin.

Även teaterns övre foajé är försedd med välbevarade takmålningar och på andra balkong är även de ursprungliga fasta bänkarna bevarade. Härtill kommer bevarade originalsnickerier som dörrar, foder och listverk i anslutning till salongen, entrén och övre foajén. Entréns schackrutiga cementmosaikgolv i svart och vitt är också ursprungligt. Teatern försågs redan från början med sådana moderniteter som elektriskt ljus och värmeledning.

Bilder på Varbergs Teater genom tiderna

Gamma svartvit bild på teatern där häst med vagn går förbi.

Teatern från en tid då häst och vagn var en betydligt vanligare syn på Varbergs gator.

Gammal svartvit bild på teatern där några människor står en bit ifrån.

Här syns fortfarande kullerstenen på gatorna, bild från början av 1900-talet.

Gammal svartvit bild på teatern.

Här syns tydligt hur teatern såg ut på den sida som idag sitter ihop med Kulturhuset. På Evenemangsplatsen på plan 2, kan du se delar av den gamla fasaden som är bevarad.

Gammal bild på teatern snett framifrån där entrén syns.

En bild tagen någon gång under mitten eller den senare delen av 1900-talet.

Publikvy från teaterns scen år 1945.

Varbergs teaters salong med publik, taget från scenen. I nederkanten syns några ansikten på musikerna i orkesterdiket. Foto: Hallands kulturhistoriska museum

Publicerad den:

Senast Ändrad: