Sök

Bus eller godis? 🎃

Det Àr snart dags att fira Halloween, den 31 oktober. En högtid som har vÀxt i Sverige och som firas bÄde av barn och vuxna genom att klÀ ut sig i skrÀckmasker och bjuda pÄ bus.

Ljusprydda pumpor

Ljusprydda pumpor.

Halloween, som kom till Sverige via amerikansk populÀrkultur, började vi fira i Sverige i början pÄ 1990-talet.

Halloween hÀrstammar frÄn början frÄn den keltiska helgen Samhain, som Àr en keltisk skördefest som kÀnnetecknar att skörden och sommaren Àr slut. Samhain ses ofta som det keltiska nyÄret den 31 oktober. Under Samhain ansÄgs de dödas sjÀlar ÄtervÀnda till jorden och för att skrÀmma ivÀg de döda och onda andarna klÀdde mÀnniskorna ut sig och satte ut ljusprydda pumpor för att mota bort ondskan.

Det var de irlÀndska immigranterna som tog med sig Halloween till Amerika nÀr de utvandrade dit under 1840-talets svÀlt- och nödÄr.

Halloween-firandet har vĂ€xt i omfĂ„ng i Sverige och numer Ă€r det bĂ„de barn och vuxna som klĂ€r ut sig och fira Halloween. Barnen brukar busar genom att knacka pĂ„ hos grannar och frĂ„ga ”bus eller godis” frĂ„n engelskans trick or treat, och ger man dĂ„ inget godis till barnen sĂ„ kan man rĂ„ka ut för riktigt busiga bus.

Den första lördagen mellan den 31 oktober och 6:e november firas Alla helgons dag och Àr en dag för att uppmÀrksamma alla helgon, kÀnda som okÀnda. Alla helgons dag Àr ocksÄ en dag dÄ vi tÀnker pÄ vÄra nÀra och kÀra som inte finns med oss lÀngre. Alla helgons dag Ätföljs av Alla sjÀlars dag. BÄde Halloween och Alla helgons dag uppmÀrksammar de döda fast pÄ lite olika sÀtt.

Varför inte passar pÄ att fira Halloween utklÀdd till ett skrÀckmonster med mat och godis med skrÀcktema. Klicka pÄ lÀnken hÀr för skrÀmmande recept till Halloween Word, 746.2 kB. (Word, 746.2 kB)

Önskar dig en fortsatt trevlig vecka och helg! 🍁🎃🍄🍂

Magdalena

KĂ€lla: nordiskamuseet.se, wikipedia.org och svenskakyrkan.se

ikon

Kontakta oss

Kontakt

Kontaktinformation

SjÀlvservice & blanketter