Sök

Hur saltar du?

Det mesta saltet får vi i oss genom matvaror vi köper som till exempel charkprodukter, ost och färdigmat. För mycket salt är inte bra för hälsan. I Sverige äter vi i genomsnitt 11 gram salt per dag och rekommendationen är max 6 gram per dag.

Syntolkning: Ett litet saltkar som ligger ned med lite salt som ser ut att ha runnit ur saltkaret och bildat en liten hög bredvid.

Syntolkning. Ett litet saltkar som ligger ned med lite salt som ser ut att ha runnit ur saltkaret och bildat en liten hög bredvid.

Det mesta saltet får vi i oss via matvaror som vi köper som charkprodukter, flingor, ost, såser, bröd, färdigrätter och restaurangmat.

Den dagliga rekommendation av salt är max 6 gram per dag (motsvarar 1 tesked). I Sverige äter vi i genomsnitt det dubbla.

Syna saltet nästa gång i livsmedelsbutik genom att läsa näringsdeklarationen. Ett enklare sätt är att välja matvaror som är märkta med nyckelhålet, för de innehåller mindre salt. Läs mer om nyckelhålet! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

När du köper salt, tänk då på att köpa salt som är berikat med Jod. Jod behövs för kroppens ämnesomsättning.

I salt finns natrium som är viktigt för olika funktioner i kroppen, men för mycket natrium kan höja blodtrycket, som i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och njurskador.

Idag uppskattas var fjärde vuxen i Sverige ha högt blodtryck, och närmare hälften av alla över 65 år.

Goda alternativ till salt är färska och torkade örtkryddor, citron, vitlök, färsk ingefära, chili och curry.

Salt är en vanesak, så det går att vänja sig vid mindre mängd genom att successivt trappa ned på mängden. På bara några veckor hinner smaklökarna vänja sig och de blir bättre på att känna sälta. Det ger också utrymme för de andra smakämnena.

Vill du läsa mer om salt, läs gärna på Livsmedelsverkets hemsida. Råd om salt. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Trevlig helg med önskan om en fin fjärde advent!

Magdalena, leg. dietist

 

ikon

Kontakta oss

Kontakt

Kontaktinformation

Självservice & blanketter