
ÄDK - Ämnesdidaktiskt kollegium
Ämnesdidaktiskt kollegium, ÄDK, innebär att ämneslärare systematiskt möter andra ämneslärare. Tillsammans planeras, utvärderas, analyseras och preciseras undervisningen, såväl den egna som kollegors.
År 2015 introducerade Varbergs kommun ämnesdidaktiskt kollegium på flera skolor, i syfte att ge förutsättningar för en mer ämnesspecifik undervisningsutveckling. Ämnesdidaktiskt kollegium innebär att lärare tillsammans planerar, utvärderar och analyserar undervisningen. Det huvudsakliga syftet med ämnesdidaktiskt kollegium är att skapa bästa möjlighet till elevers lärande och utveckling, utifrån elevers behov.
I Varbergs kommunala grundskolor utvecklas undervisningen systematiskt. Arbetet bygger på en kollaborativ kultur, kollegialt och systematiskt, där elevernas lärande är i förgrunden och där undervisningsutveckling är ett delat och gemensamt ansvar.
Bästa möjlighet till lärande
I ämnesdidaktiskt kollegium arbetar lärare utifrån en systematik och med ett vetenskapligt förhållningssätt, för att utveckla undervisningen samt ge eleverna bästa möjlighet till lärande. Undervisningens innehåll preciseras i lärandemål, och dessa mål utgår från syfte, centralt innehåll och elevernas behov för lärande.
Lärgruppernas arbete utgår från flera teorier om lärande, och i ämnesdidaktiskt kollegium är just nu variationsteorin tydligt uttalad. Teorin är specifik när det kommer till vad eleverna behöver lära samt hur innehållet bör behandlas och varieras.
Lärare organiseras i lärgrupper, utifrån ämne, och tillsammans planerar, utvärderar och analyserar undervisningen. Arbete utgår från den vardagliga undervisningen och ska ses som en del i det systematiska undervisningsutvecklande arbetet. Lärgrupperna träffas regelbundet och deras arbete leds av en utbildad lärledare, en lärledare som tillsammans med sina kollegor ansvarar för att utveckla undervisningen utifrån ett formativt förhållningssätt.
En delad och gemensam bild
Nio år senare arbetar lärarna i Varberg fortfarande med att utveckla och förfina det undervisningsutvecklande arbetet. Årligen utbildas nya lärledare, som en del i det systematiska arbetet utifrån lokal kontext och prioriterade mål. Lärledarna bidrar till, och stärker, det systematiska arbetet.
Vidare pågår det ett arbete där lärare tillsammans arbetar för att skapa en delad och gemensam bild över hur man ser på undervisning utifrån ett kollaborativt arbetssätt. Precis som nämnts tidigare är undervisningsutveckling ett delat och gemensamt arbete, därför behövs en delad och gemensam bild.
Publicerad den:
Senast Ändrad: