"Första lyftet" i Farehamnen

Det var blött och blåsigt på onsdagen men humöret var på topp.

Det blev inget första spadtag, däremot ett ”första lyft” när startskottet gick för utbyggnaden av Farehamnen.
- Det hör inte till vanligheterna att man får bygga en ny hamn. Ett stort lyft för Varberg och ett stort lyft för näringslivet! sammanfattade kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M).

Fyra utvalda företrädare från Varbergs kommun, Hallands Hamnar AB och Per Aarsleff A/S (entreprenören som ska bygga hamnen) hakade gemensamt fast varsin krok i ett virkespaket som sedan gick till väders. Och därmed är bygget i gång som ska resultera i Europas modernaste skogshamn.

"Det har börjat bra"

Humöret var på topp trots onsdagens o-charmiga Varbergsväder:
- Vi har kommit i gång bra här i Varberg, både med det praktiska och också med samarbetet med Varbergs kommun. Det har börjat bra och vi ska göra vårt bästa för att det ska fortsätta på det sättet, sa projektchef Ole Steen Christensen från Per Aarsleff A/S i sitt invigningstal.
Per Aarsleff A/S kommer från Danmark och har stor erfarenhet av hamnprojekt, bland annat i Sverige. Ett helt gäng "Aarsleffare" var så klart på plats under det första lyftet, tillsammans med politiker och tjänstemän från Varbergs kommun och Hallands Hamnar.

Modern och hållbar hamn

Det är inte lite som ska göras de närmaste åren. Bland annat ska en 300 meter lång kaj byggas, och en helt ny kajpir på 140 meter anläggas. Marken ska höjas, järnvägsspår ska komma på plats och havsbotten ska muddras ner till elva meters djup. Den nya hamnen ska bli modern, yteffektiv och hållbar, bland annat genom ökad elektrifiering och digitalisering.

Entreprenör Per Aarsleff A/S får bygga nya hamndelen

Projekt Farehamnen

Personerna på bilden är, från vänster: Ole Steen Christensen, projektchef på Per Aarsleff A/S, Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande, Reine Antonér (M), ordförande i Hallands Hamnar AB och Micael Åkesson (M), ordförande i hamn- och gatunämnden.

Publicerad den:

Senast Ändrad: